Connect with us

Sztori

Jönnek a gigabüntetések: ráfázhat idén télen, akinek családi háza van

Jönnek a gigabüntetések: ráfázhat idén télen, akinek családi háza van

A ház előtti járdák csúszásmentesítése az ingatlantulajdonosok felelőssége, különben baleset esetén kártérítést kell fizetniük. A só használata nem ajánlott, helyette homokot, sódert vagy fahamut javasolnak.

Az éjszakai fagyok és a változó halmazállapotú csapadék miatt a lakás- és családi háztulajdonosoknak fel kell készülniük a járdák csúszásmentesítésére. Ha nem teszik meg, és valaki megsérül az ingatlanuk előtt, akkor ők felelnek a kártérítésért, sőt, büntetőjogi következményekkel is számolniuk kell.

Ráadásul az előrejelzések szerint az előttünk álló időszakban is lehet még bőven tennivalója az ingatlantulajdonosoknak.

Az éjszakai fagyok mellett a változó halmazállapotú csapadék is veszélyezteti az ingatlantulajdonosokat. A jeges és havas járdák csúszásmentesítés ugyanis az ő feladatuk. Bár az önkormányzatok felelnek a közutak és közterületek fenntartásáért, mégis előírhatják – és gyakran elő is írják -, hogy az ingatlantulajdonosoknak kell eltakarítaniuk a havat az ingatlanuk előtti járdaszakaszról és gondoskodniuk kell annak csúszásmentes állapotáról.

A hótakarítás és a jégmentes járda biztosítása tehát gyakran az ingatlantulajdonos feladata. Az önkormányzati rendeletek szerint ez jogi felelősséggel jár. Ha valaki megsérül az ingatlan előtti veszélyes járdán, a tulajdonos köteles a kárt megtéríteni. Bizonyos esetekben

akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonható.

A jogi felelősség mellett az ingatlantulajdonosoknak milliós nagyságrendű kártérítési összegekkel is számolniuk kell, ha valaki megsérül az ingatlanuk előtti jeges járdán – erre számos szakmai felületen felhívják a figyelmet a kártérítésre szakosodott jogászok. A hó- és jéghelyzet kezelése pedig nem csak a családi háztulajdonosok, hanem a társasházak albetét-tulajdonosainak is kötelessége.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top