Connect with us

Sztori

Havi 162 ezer forintos támogatás jár mostantól ha albérletbe laksz! Mutatjuk hogyan és mikortól igényelhető!

Havi 162 ezer forintos támogatás jár mostantól ha albérletbe laksz! Mutatjuk hogyan és mikortól igényelhető!

Havi 162 ezer forintos támogatás jár ha albérletbe laksz ! Mutatjuk hogyan és mikortól igényelhető!

Magyarországon sokan kényszerülnek állandó lakóhelyüktől, szülővárosuktól távol munkát vállalni. A fővárosban, a vidéki nagyvárosokban sokkal több a munkalehetőség és jellemzően a bérek is jóval magasabbak – viszont az albérletárak is. A leendő munkavállalóknak segítséget jelenthet az albérleti (vagy más néven lakhatási) támogatás. Cikkünkből kiderül, hogy kinek jár albérlet támogatás és hogyan kell igényelni.

Ki vehet igénybe támogatást a lakhatásához?

A lakhatási támogatás igényléséhez bizonyos kritériumoknak kell teljesülnie.

kormányhivatalígy foglalta össze, hogy kik lehetnek a támogatásra jogosultak:

lakhatási támogatás annak az álláskeresőnek nyújtható, akit legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartanak, legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti húsz óra munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít.

A feltétekről bővebben:

Lakhatási támogatás annak az álláskeresőneknyújtható,

  • aki a foglalkoztatási és bérleti jogviszony létesítésének napjáig benyújtja a kérelmet;

Jogviszony létesítésének napján a munkaszerződés aláírásának a napját kell érteni.

A bérleti szerződésben a bérlemény címe, nem egyezhet meg az igénylés napján a foglalkoztatott lakcímkártyáján szereplő tartózkodási hely címével, vagyis nem kaphat lakhatási támogatást az az álláskereső, aki a kérelem benyújtásáig fennálló tartózkodási helyére szóló bérleti szerződést nyújt be.

  • akit legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartanak;
  • aki legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti húsz óra munkaidejű foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít;
  • aki nem rendelkezik lakóingatlannal a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t;
  • akinek a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyból származó rendszeres havi – munkaszerződés szerinti – bruttó munkabér nem haladja meg az 600.000 forint összeget.

Kinek jár albérlet támogatás? Mennyi az annyi?

A fenti feltételeknek megfelelő álláskeresőnek járhat lakhatási támogatás. Ez fix hat hónap időtartamra szól, és legfeljebb 162.400 Ft/hó összegben nyújtható. Kizárólag az albérleti díjra lehet költeni, ezért is ismerik sokan albérleti támogatásként.

A lakhatási támogatást két egyenlő összegben, előlegként folyósítják. A program 2023. március 1-től 2023. december 31-ig tart.

Albérlet támogatás munkavállalóknak: hogyan kell igényelni?

Az álláskeresők a munkaszerződésük aláírásának napjáig, a munkavégzés helye szerinti járási kormányhivatal foglalkoztatási osztályainálkérelmezhetik a lakhatásuk, vagyis az albérletük támogatását. A kérelem innen tölthető le.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top