Connect with us

Sztori

Fontos levelet kapsz a bankodtól – Ki ne dobd, minden számlatulajdonost érint

Pár héten belül minden magyar számlatulajdonos fontos levelet kap a bankjától, amelyben részletes összesítőt talál a számlavezetési költségeiről az előző évben.

A Bankmonitor szakértőjének nyilatkozata szerint a bankok legfeljebb az infláció mértékével emelhetik ezeket a költségeket, így várhatóan 18 százalékkal nőnek majd idén.

Az európai irányelv alapján a bankoknak január 31-ig kell elküldeniük a szabványos szerkezetű díjkimutatást az ügyfeleknek, amelyben összesítve láthatják az előző év teljes költségeit. Ez átláthatóságot teremt és segít az ügyfeleknek összehasonlítani a bankokat.

A Pénzcentrum által megkérdezett Fülöp Norbert, a Bankmonitor elemzője szerint a bankok általában az előző évi inflációval arányosan emelik díjaikat. 2024 elején ez várhatóan 18 százalékos drágulást eredményez, ami átlagosan 35 000 forintot jelent egy ügyfél számára.

A szakember kiemelte, hogy a költségeken spórolhatunk, ha elkerüljük a bankfiókokat és inkább ATM-eket használunk készpénzfelvételre. Emellett fontos, hogy az utalásokat net- és mobilbankon keresztül végezzük, mivel ez olcsóbb, és az értesítéseket is inkább push üzenetek formájában kérjük, mivel ezek ingyenesek.

Az ingyenes bankszámlák is elérhetők a megfelelő feltételek mellett. Például az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró Csomag esetében havi 75 ezer forint beérkező jóváírás elegendő lehet. A CIB Bank és az Erste Bank is kínál hasonló lehetőségeket.

Ugyanakkor a magyarok nagyon nehezen váltanak bankot, noha a bankváltás egyszerűsített folyamata mindössze 13 munkanapot vesz igénybe. A Bankmonitor elemzője szerint az ügyfelek csak nagyjából a 3 százaléka vált bankot, noha a pénzügyi előnyök számottevők lehetnek.

Az OTP Öngondoskodás Index friss adatai szerint a magyarok 39 százaléka egyáltalán nincs megtakarítása. A hitelkártyák használatával kapcsolatos tanácsokat is megosztotta a szakember, figyelmeztetve az évi 40-50%-os THM-re és a késedelmi díjakra.

A pénzügyi tudatosság terén továbbra is van tér fejlődésre, és a magyaroknak érdemes lenne több figyelmet fordítaniuk megtakarításaikra és a költségeik optimalizálására. Az ingyenes számlák és az online banki szolgáltatások széles körben elérhetők, így érdemes lehet átgondolni a bankváltást a pénzügyi helyzet optimalizálása érdekében.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top