Connect with us

Sztori

Este jelent meg a rendelet – Ilyen változások lépnek életbe Magyarországon

A Magyar Közlöny csütörtök esti kiadásában megjelent két kormányrendelettel jelentős módosításokat hozott be az extraprofitadó rendszerében.

Az új intézkedések két külön adóteher bevezetésével érintik a gyógyszergyártókat, ezzel párhuzamosan növelve a kulcsok mértékét.

Az egyik újdonság a gyógyszergyártói extraprofitadó bevezetése, amely dupla akkora kulccsal rendelkezik, mint a korábbi különadóteher kulcsai. A gyógyszergyártókat eredetileg 2022 decemberében érte váratlanul a gyártói különadó bevezetése, most pedig ez az extraprofitadó kerül bevezetésre. A változások visszamenőlegesen, 2024. január 1-től lépnek életbe.

A Portfolio.hu szerint az új rendelet mögött több szándék is húzódik. Egyrészt a kormány azon van, hogy kedvezőbb feltételeket biztosítson a gyógyszergyártóknak, akik az eddigi különadóval is szembenéztek. Másrészt az extraprofitadó beilleszkedik a globális minimumadó fizetési kötelezettségébe.

A pénzügyminisztérium megszólalása szerint a kormány célja az, hogy segítse a gyógyszergyártókat, hogy a globális minimumadó a lehető legkisebb teher legyen számukra.

A rendeletmódosítás a gyógyszergyártók kezdeményezésére történt a kormány és a gyártók közötti egyeztetések eredményeként.

Az elmúlt év során a kormány sikeres tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy a 2024-től hatályba lépő globális minimumadó ne veszélyeztesse a magyar vállalkozások versenyképességét.

 

A kormánynak sikerült bevonnia több adótípust, például a helyi iparűzési adót, a globális minimumadóba, ezzel elkerülve a magyar cégek adóterheinek indokolatlan növelését.

A mostani gyógyszergyártói extraprofitadó átalakításával a kormány a költségvetés bevételét és a magyar gyógyszergyárak terheit is egyensúlyban kívánja tartani.

A kormány továbbra is elkötelezett a magyar gazdaság versenyképességének védelme és a gyógyszeripari beruházások támogatása mellett – áll a hivatalos közleményben.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top