Connect with us

Sztori

Borzalmasan rossz döntést hozott, aki hitelmoratóriumot kért

Az érintettek nagyon aggódnak.

Mint ismert, 2020 márciusában a koronavírus-járvány miatt hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be a kormány, amit többször is meghosszabbított, sőt ki is bővített. Ezzel az intézkedéssel azoknak a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, akik a határozat időpontjáig kötöttek hitelszerződést, tőke- és kamatfizetési kötelezettségeit, valamint a hiteldíj fizetését igény szerint felfüggesztették.

Bár többször meghosszabbították a moratóriumot, viszont idén januártól megszűnik, így érthető módon sok érintett aggódik, hogy mi fog történni ezután, és vajon lesznek-e negatív következményei annak, hogy korábban igénybe vették a törlesztési kedvezményeket.

A hitelmoratórium a kezdetekben sok család számára nagy segítséget jelentett, viszont az idő múlásával egyre többen döntöttek úgy, hogy kiszállnak belőle és inkább visszatérnek a normál hiteltörlesztésükhöz. A kormány is azzal indokolta az intézkedés eltörlését, hogy már csak kevesen érintettek, ezért nem indokolt tovább fenntartani – írja a Femina.

A kormány jogszabályban garantálta, hogy a moratórium kivezetése ellenére az ügyfelek által fizetendő havi törlesztőrészlet 2023 januárjától ne emelkedhessen a moratóriumban való részvétel során felhalmozódó kamatok és díjak miatt, illetve rögzítették azt is, hogy a tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával valósulhat meg.

Mindez azt jelenti, hogy azoknak az ügyfeleknek, akiknek véget ér a moratórium, nem kell magasabb törlesztőrészlettel számolniuk, azonban rossz hír, hogy sok olyan adós van hazánkban, akiknél a bank éppen a moratórium miatt kitolta a hitele kifutási idejét. Tehát ez a hitelük összköltségét is növelni fogja. 

Felhívták az érintettek figyelmét arra is, hogy akik változó kamatozású kölcsönt vettek fel és kamatfordulójuk volt, azoknak a törlesztőrészlete is változhat. Szerencsének mondható, hogy a jelenlegi kamatstop az ő jelzáloghitelükre is érvényes, így a kamatuk csak a kamatplafon szintjéig tudott emelkedni.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top