Connect with us

Sztori

Befutott a meglepetés: Bármikor betörhet a téli hideg Magyarországra 😬🌨💥

Lassan véget ér az április végét, egyes országrészekben a májust idéző február, hamarosan csökken a hőmérséklet.

„Szinte példa nélküli, hogy hőmérsékleti rekordokat döntögető volt a február, de ami ezután jön, annak nem mindenki fog örülni” – hívta fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a február utolsó napjait érintő változásokra.

„A mérések kezdete óta nem volt ilyenre példa, hogy szinte február első napjaitól kezdve hőanomáliákkal teli a hónap” – jegyezte meg a szakember, majd hozzátette: a hónapban többször előfordult már, hogy 10-15 Celsius-fokkal voltunk az egyébként szokásos értékek felett. Dr. Pintér Ferenc szerint ez az időjárás a február végéhez közeledve először fokozódik, majd hirtelen visszaesik, ami a szervezet számára is megterhelő:

Május közepén szokott olyan időjárásunk lenni, mint ami a hét első felében tapasztalható. A 20 Celsius-fok közeli hőmérséklet és a vele járó nagy napi hőingás okozza a legnagyobb problémákat.

meteogyógyász elmondta: „Nagyon sok ember nem magára a direkt frontokra érzékeny, hanem már a frontok térségében megjelenő folyamatok következményeire.” szakember szerint ehhez a rendkívüli helyzethez nemcsak a természet, hanem annak részeként, mi emberek is nehezen tudunk alkalmazkodni.

Fel sem tudjuk mérni a hosszabb távú következményeket. Még ha utána nem is lesznek komoly fagyok, akkor sem lehet tudni, hogy milyen következményei lesznek ennek az élővilágra, melynek mi is a része vagyunk

– mondta a szakember, aki hozzátette: abban az esetben ha április elején esetleg fagyokkal és hóval kell számolnunk, annak katasztrofális következményei lesznek. Ami a most tapasztalható hatásokat illeti, nagyon sokan  rosszul viselik a melegedést és az azt követő nagy hőingást.

 

Az erős melegedéses folyamatoknak egyik tipikus következménye a fejfájás összes formája, mely minden korosztályt érint. Egyre többen tapasztalják magukon a tavaszi fáradtság jellegű tüneteket. A keringési rendszer leterheltsége mellett gyakoriak lesznek a rosszullétek, a szédelgéses, szédüléses panaszok és csökken a teljesítőképesség.

Sokan valószínűleg épp az ellenkezőjét várnák, hogy itt a tavasz és vele együtt a lendület is megérkezik. Bár az emberek egy része így érezheti, az időjárás változásaira érzékeny emberek nem tartoznak közéjük.

Köpönyeg szerdai előrejelzése szerint csütörtökön a párás, ködös reggel után több helyen megélénkülhet a keleti-délkeleti szél. A kora reggeli órákban 2-7, napközben 15-21 Celsius-fokot mérhetünk. Reggel tehát már kezdetét veszi a lehűlés.

Az AccuWeather szerdai előrejelzése szerint a fokozatos lehűlés először az éjszakai, majd a nappali órákban lesz megfigyelhető. Március közepére már közel 10 Celsius-fokkal lesznek hidegebbek a nappalaink, mint a mostani hétvégén. A meteogyógyász javaslata a hétre:

Aki teheti, menjen ki a szabadba és igyekezzen javítani a mentális állapotán, valamint erősítse meg az immunrendszerét.

 

 

© Katona Tibor
Csütörtöktől fokozatosan csökken majd a hőmérséklet – Fotó: Katona Tibor
Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top