Connect with us

Sztori

Váratlan bejelentés – Változnak a gáz és áram számlázások januártól

Váratlan bejelentést tett szerda éjjel Lantos Csaba energiaügyi miniszter, ami nagyban befolyásolja majd a fogyasztók rezsicsökkentett fogyasztásait januértól.

Az új bejelentés értelmében a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem emelkednek majd.

Ezzel egy időben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke kihirdette két új rendeletét a szerda éjszaka megjelent Magyar Közlönyben.Az Energiaügyi Minisztérium éjfél előtt nem sokkal közleményben értesítette Lantos Csabát, aki ezután bejelentette, hogy az átlagfogyasztás felett sem emelkednek majd a gáz és az áram árai januártól.

Az átlagfogyasztás alatt és az átlagfogyasztás felett sem változnak majd az árak januártól, ideértve mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élőket is.

December 21-én, éjjel a Magyar Közlönyben megjelent ezzel kapcsolatban két fontos rendelet; egyrészt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 19/2022. (XII. 21.) MEKH-rendelete az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm.rendelet szerint egyetemes szolgáltatás keretében vételezett földgáz versenypiaci költségeket tükröző árának meghatározásáról címmel. Illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének 20/2022. (XII. 21.) MEKH-rendelete az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm.rendelet szerint egyetemes szolgáltatás keretében vételezett villamos energia lakossági piaci árának meghatározásáról címmel.

Utóbbi szerint az egyetemes szolgáltatás keretében vételezett áram piaci ára a lakossági fogyasztók számára 2023. január 1. és 2023. április 30. között a következőképpen alakul:

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint per kWh;
  • B (alap – vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint per kWh;
  • az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint per kWh.

piaci árral, illetve tartalmazzák az áfát és a rendszerhasználati díjat a rendeletben meghatározott gázárak: január 1-jétől április 30-ig a lakossági fogyasztók által az átlagfogyasztás feletti mennyiségre fizetendő piaci ár 22 002 forint per MJ.

kedvezményes áron vásárolható mennyiség a gáz esetében évi 63 645 MJ (havi 5303 MJ), amelynek az ára januártól is bruttó 2,865 forint per MJ lesz.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top