Connect with us

Sztori

Újra hozzányúlnak a rezsiszabályokhoz

Az is kiderült, hogy veszélyhelyzeti átmeneti ellátás révén juthatnak villamos energiához az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, szerződéssel nem rendelkező felhasználók.

Megjelent a veszélyhelyzeti kormányrendelet a közlönyben, és azt tartalmazza, hogy az átlagfogyasztás felett januártól érvényes lakossági áram- és gázárakat március helyett április végéig – tehát a fűzési szezon lezárultáig kell alkalmazni.Mindez azt jelenti, hogy 2023 első felében nem a két negyedévre, hanem előbb négy, a folytatásban pedig két hónapra, májusra és júniusra rögzítik a legfontosabb energiahordozók rezsicsökkentett szinten túli tarifáit.

A fűtési szezon tehát beletartozik az árszabási időszakba teljes egészében, ez pedig megkönnyíti az előzetes költségszámítást, a fogyasztás megtervezését a családok számára.

Emellett veszélyhelyzeti átmeneti ellátás révén juthatnak villamos energiához az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, szerződéssel nem rendelkező felhasználók – írta a Portfolio.

Az idén 2 GWh-nál kevesebbet fogyasztó vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek 2022. december 19-ig elektronikus úton nyilatkozva élhetnek e lehetőséggel. Áramellátásukról január elsejétől a nyilatkozattételt követően automatikusan létrejövő szerződés keretében, havonta változó áron gondoskodik majd az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A lap szerint az eddig látott határidős gázárak mellett hatalmas veszteséget termel az állami gázszolgáltató 2023 végéig, jóval többet, mint amit tervezett a kormány a rezsivédelmi alapba. Mivel jövőre még tovább halmozódhat a kumulált vesztesége az MVM-nek, és elérheti a 2000 milliárd forintot, nem valószínű, hogy januártól lazít a kormány a rezsiszabályokon.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top