Connect with us

Hírek

Szijjártó Péter közölte,ez minden magyar autósnak fáj majd

A magyar kormány az Európai Bizottság közbelépését sürgeti a horvát lépés miatt.

Horvátország a két és félszeresére emeli 2023-tól az Adria-kőolajvezeték tranzitdíját, ám a magyar kormány szerint mindez visszaélés a horvátok monopolhelyzetével.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában beszélt Horvátország döntéséről, valamint bejelentette, hogy a magyar kormány az Európai Bizottság közbelépését sürgeti emiatt. Kifejtette továbbá, hogy az Európát sújtó válságok közül jelenleg az energiaellátás válsága az egyik legjelentősebb, Magyarország pedig nem termel ki nagy mennyiségű földgázt, kőolajat, így alapvetően 80-90 százalékban importra szorul az ország, ezért kritikus fontosságú a külvilággal való együttműködés az energiaszállítás szempontjából.

Magyarország kőolajimportjának jelentős része a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkezik, amelyben az Oroszországból megvásárolt olaj Ukrajnán keresztül érkezik meg Magyarországra. Amennyiben a Barátság kőolajvezetéket kiiktatják, egy importvonal marad, az Adria-kőolajvezeték. A vezeték kapacitása azonban kisebb, mint a magyar, szlovák és cseh fogyasztás együttvéve.

Szijjártó szerint a vezeték régóta esedékes kapacitásbővítésének elmaradása mellett komoly probléma, hogy a horvátok – visszaélve a monopolhelyzetükkel – a jelenlegi tranzitdíj két és félszeresét akarják elkérni a jövő évben.

A külügyminiszter szerint ez európai szintű probléma, így felveti majd a megfelelő uniós fórumokon. Szeretné felhívni a figyelmet az európai energiaügyi miniszterek előtt, hogy ez egy olyan helyzet, ahol az Európai Bizottságnak lépnie kell, és rá kell venni a horvátokat, hogy bővítsék a kapacitást, azt pedig európai szinten kell elutasítani, hogy egy ilyen helyzetben a tranzitdíjakat jelentős mértékben megemeljék, visszaélve a háborús helyzettel – írja az ATV.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top