Connect with us

Hírek

Rendkívüli bejelentést tett a kormány – Mutatjuk miről döntöttek

A kabinet a diákhitelekre is kiterjeszti a kamatstopot. 

Dömötör Csaba, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Facebook oldalán jelentette be, hogy a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot.

A már korábban elfogadott hatályos kamatstopot jövő nyárig meghosszabbította a kormány, míg az újabb, vállalkozók hitelfelvételére vinatkozót október 22-én a Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Nagy Márton gazdasági miniszter jelentette be; e szerint a kis- és középvállalatok hiteleire bevezetett kamatstop 60 ezer kis- és középvállalkozás 2000 milliárdos nagyságrendű kölcsönét érinti.

Ma éjjel 22.30-kor Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója rendkívüli sajtótájékoztatót tartott.

A sajtótájékoztatóval egy időben meg is jelent az Orbán Viktor által aláírt rendelet, amely véget vetett a benzinárstopnak. 

Kedden 23 órától megszűnt az üzemanyagárstop Magyarországon, új összegekkel kell megbarátkoznia azoknak is, akik már piaci áron tankoltak. Megnéztük, ez mennyire számít alacsonynak vagy magasnak az elmúlt időszak szintjeihez képest.

A részletekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója beszélt késő este egy rendkívüli Kormányinfón.

Az üzemanyagok új áráról kiderült, hogy kedd 23 órától a Molnál

  • a benzinért 641 forintot,
  • a dízelért 699 forintot kell már fizetni.

Gulyás Gergely a lépést azzal indokolta, hogy hétfőn életbe lépett az orosz kőolajszállításra vonatkozó brüsszeli szankció, és ennek következtében ellátási problémák alakultak ki Magyarországon. “Két nappal a szankciók bevezetése után a kormány már nem tudja a 480 forintos üzemanyagot biztosítani a lakosságnak.” (A fixált ár a koronavírus-járványból való kilábalás okozta inflációra adott válasz volt, de a későbbi hatások még erősebbek voltak – jegyezte meg később.)

Hernádi Zsolt szerint “a Mol eddig bírta”. Az elnök-vezérigazgató arról beszélt, hogy

  • import nélkül nem lehet megoldani a magyarországi üzemanyagellátást, ezért lehetővé kell tenni az ársapka eltörlésével az import újraindulását, illetve
  • fel kell készülni a február 5-én életbe lépő újabb uniós szankciókra, amikortól hiányozni fog 10 százaléknyi dízel az európai piacról. Addigra helyre kell állnia Magyarországon a kereslet-kínálat egyensúlyának.
  • Vissza kell tölteni addigra a stratégiai készleteket is.

Több mint egy évig – 13 hónapig – tartott a hatósági áras üzemanyagár, és a Mol mindent megtett az ellátás biztosításáért. Éjjel-nappal mennek a teherautóik, de nem bírnak többet teljesíteni. A cégvezető szerint múlt héten már olyan magasra nőtt a magyarországi kereslet, hogy 2,2 millió vásárlót kellett kiszolgálniuk, ami a legrobusztusabb turistaforgalom mennyiségének felel meg a töltőállomásoknál. Az utóbbi hét napban több mint 50 millió litert értékesített a Mol, ami 60 százalékkal nagyobb a tavalyinál. A benzin mennyisége duplája volt a tavalyinak, 2,5-szerese a 2020-as szintnek. 871 rendelésüket nem tudták teljesíteni.

Hernádi Zsolt kiemelte, a hatósági ár is jelentősen hozzájárult az elmúlt időszakban tapasztalható ellátási zavarokhoz. “Teljes leépülésről beszélünk” – mondta sommásan, hozzátéve, hogy az elmúlt 30 évben nem történt ilyen.

Ám normalizálni kell a helyzetet, mert a február 5-én életbe lépő újabb uniós szankciók a környező országokban nagyon komoly problémákat fognak okozni, aminek hatása lesz Magyarországon is. Már csak azért is, mert novemberben a Mol-csoport szlovák tagjától, a Slovnafttól érkezett minden 4. liter magyarországi benzin, ám február 5-től már nem lesz szabad orosz kőolajból készült termékeket más országba szállítani.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top