Connect with us

Sztori

Nem fogod elhinni! Ezt teszi a testeddel, ha sokáig hideg van a lakásodban

Most minden kiderült!

A növekvő energiaárak miatt egyre többek számára okozhat nehézséget, hogy az otthonukat a megfelelő hőfokra fűtsék, vagy egyáltalán fűteni tudják. Ennek pedig súlyos következményei lehetnek.

Sokan már eddig sem tudtak fűteni

Becslések szerint Európában 36 millió ember nem tudta megfelelően melegen tartani otthonát 2020-ban. Az Egyesült Államokban az ország 16%-a él energiaszegénységben, köztük 5,2 millió háztartást tekintenek a szövetségi szegénységi küszöb felettinek. Kínában pedig a becslések szerint a középkorú és idősebb felnőttek 24-27%-a él energiaszegénységben. A változékony energiapiac miatt az árak megugrásával, valamint az áramszünetek és a gázhiány veszélyével, különösen Európában, a helyzet még rosszabbá válhat.

A hideg kihat az egészségre

A fűtési nehézségek és a hideg otthonok egészségügyi következményei nem triviálisak. A tudományos kutatások világossá teszik, hogy a hideg otthonok károsak a lakóik egészségére nézve, sőt néha halálosak is. Nagyobb a szélütés, légúti fertőzések, esések vagy egyéb sérülések kockázata, mivel az embereknek alacsony hőmérsékleten csökken az ereje és ügyessége.

A rákos, ízületi gyulladásban vagy bizonyos fogyatékossággal élő emberek különösen érzékenyek lehetnek a hidegre, teszi hozzá Whitehead. De vannak kevésbé nyilvánvaló problémák is. Sokan vannak például, akik a lakásban is kabátot, kesztyűt viselnek, hogy így védekezzenek a hideg ellen.

„Ha több réteg ruha van valakin, az biztosan korlátozza a mobilitását” – mondja Whitehead. Például egy idős ember esetében ez megnövelheti az esés vagy más otthoni sérülés esélyét.

Járulékos veszélyek

Az alacsony hőmérséklet közvetlen hatásai mellett a hideg otthonokban más környezeti tényezők is befolyásolhatják az emberek egészségét – például a nedvesség és a penészgomba, amelyek gyakrabban fordulnak elő a rosszul fűtött házakban.

Egy kilenc évig tartó tanulmány kimutatta, hogy a hosszú ideig tartó nedves és penészes körülmények között élés jelentősen összefügg a tüdőfunkció romlásával, például azzal, hogy mennyi levegőt tudnak kifújni az emberek a kilégzés egy másodperce alatt. A nyirkos, penészes házakban élő gyerekeknél fokozott a légúti fertőzések kockázata is. Ez aggasztja a közegészségügyi szakértőket, tekintettel arra, hogy egyes gyermekek immunitása már a világjárvány miatti zárlatok következtében is meggyengülhetett.

A hideg következményei végzetesek lehetnek

A University College London (UCL) Egészségügyi Egyenlőség Intézetének 2011-es jelentése szerint az Egyesült Királyságban a téli halálesetek 21,5%-a a hideg otthonokkal hozható összefüggésbe. Ez a szám évről évre változik, de akár több ezer halálesetet is jelenthet egyetlen szezonban. 2020–2021-ben például 63 000 többlethalálozást regisztráltak Angliában, amelyek 10%-át közvetlenül az üzemanyag-szegénységnek tulajdonították.

Magyarországon 2021. október eleje és 2022 januárja közözött 82 ember fagyott halálra a Magyar Szociális Fórum szerint. Ez a szám már akkor is emelkedést jelentett az előző évhez képest, 2020 októberének eleje és december közepe között ugyanis 55 áldozatról tud a szervezet.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top