Connect with us

Sztori

Most közölték! Baj van, leeresztik a Balatont

Most közölték! Baj van, leeresztik a Balatont

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legújabb csütörtöki közleménye szerint elindult a Balaton vízszintjének csökkentése, reagálva a tó rendkívül magas vízállására.

A Balaton aktuális vízszintjét illetően a vizugy.hu által nyújtott legújabb információk szerint a siófoki mérőállomás adatai alapján a tó vízszintje csütörtök reggel 122 cm-t mutatott.

Ez jelentősen meghaladja a téli időszakra jellemző maximális 110 cm-es szintet, amitől maximum 5 százalékban lehet eltérni.

December eleje óta a tó vízszintje körülbelül 19 cm-t növekedett, főként a bőséges csapadék miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán délután kezdte meg a Sió-zsilipen keresztül a Sió-csatornába történő vízleeresztést, mely a Dunába ömlik. A Balatonból kiáramló víz mennyiségét a befolyó vízfolyások vízhozamaihoz igazítják, jelenleg napi 15 köbméter/s áramlási sebességgel.

Miért fontos a Balaton vízszintje?

A vízügyi szakemberek figyelemmel kísérik az időjárási és vízállási előrejelzéseket, és ezek alapján döntenek a vízeresztés további módosításáról. Az elmúlt napokban a Dunán és mellékfolyóin várható árhullámok miatt nem nyitották meg a zsilipet. Mivel az olvadás okozta vízszintváltozások nehezen kiszámíthatóak.

A Balaton vízszintjének alakulása fontos tényező a régió vízgazdálkodásában, így a vízügyi hatóságok folyamatosan monitorozzák a helyzetet, és szükség esetén intézkednek a vízszint szabályozása érdekében.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top