Connect with us

Sztori

Most jött:Hamarosan nehezebben juthatsz készpénzhez

A falvakban már nem lesznek kötelesek ATM-et fenntartani a bankok, amennyiben nincs megfelelő nagyságú ügyféligény a készpénzfelvétel lehetőségének biztosítására, és a banki pénztárok megszüntetése esetén is másképp alakul az ATM-telepítési kötelezettség.

Magyar Közlönyben szúrta ki a hvg.hu azt a jegybanki rendeletmódosítást, melynek értelmében a nem városi rangú településekre nem kötelesek ATM-et telepíteni a pénzintézetek.

Még 2023 elején született rendelet arról, hogy az egyes bankok Budapesten kerületenként, vármegyeszékhelyenként és városonként telepítendő ATM-jeinek számát a pénzintézet kibocsátotta betéti és hitelkártyák mennyiségétől függően kell meghatározni.

A legnagyobb, több mint 2,4 millió plasztikot kibocsátó bankok 1686 automatáját úgy kellett elosztani, hogy a vármegyeszékhelyeken kívül eső városok 80 százalékába jusson azokból.

A nem városi rangú településekre megyénkénti ATM-számot határoztak meg: az új kedd esti rendelet szerint ugyanakkor „nem városi rangú településen készpénzes automata abban az esetben üzemeltethető, amennyiben azt az ügyféligény, a forgalmi adatok vagy a lakosságszám indokolja”.

Tehát bár a korábbi rendelet értelmében lehetséges, hogy ha az abban megadott türelmi időn belül kényszerült volna egy bank pénzkiadó automatát telepíteni egy faluban, most már nem kell ezt megtennie, hogyha nincsen rá ügyféligény.

Mindemellett ha egy bankfiók megszünteti a pénztár üzemeltetését, a helyette telepítendő két ATM-nél nem áll a korábbi szabály, miszerint egy a fiókban, egy a településen kell legyen. Elég, ha az adott vármegyén belülre kerül az új automata. 

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top