Connect with us

Sztori

Most jött:Földrengés volt Magyarországon

Siófok környékén volt földrengés hétfőn.

A Georisk és a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium is regisztrálta a földmozgást vasárnap dél körül. Siófok közelében, Törekinél érzékelték a rengést, amely a hivatalos és ellenőrzött adatok szerint a Richter-skála szerinti 2,3-as erősségű volt – írja a sonline.hu.

Az ilyen erősségű földrengés még enyhének számít. Aznap Montenegróban és Törökországban is érzékeltek földrengést hasonló időpontban.

A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása. A földrengések általában a földkéregben felgyülemlett energia felszabadulásakor keletkező lökéshullámok, melyek a keletkezési pontból – a földrengés hipocentrumából – gömbhéjszerűen terjednek minden irányba. A hipocentrum felszínre vonatkozó merőleges vetülete az epicentrum.

Egy nap alatt három földrengés

Bizonyára sokan emlékeznek még a tavalyi hármas földrengésre. Augusztus 19-én Gyomaendrőd közelében a Richter-skála szerint 4-es erősségű földmozgást regisztráltak, pár perccel később Túrkeve közelében, majd csaknem másfél óra múlva Szarvasnál is földrengés történt – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának jelentése szerint 11.13 perckor a Békés vármegyei Gyomaendrődtől mintegy tizenegy kilométerre több településen földmozgást lehetett észlelni.

Az obszervatórium később újabb közleményekben közölte, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Túrkevétől körülbelül három kilométerre 4,0 magnitúdójú földrengést mértek 11.16 perckor, és több településen érezték a földmozgást. Továbbá 12.51 perckor, a Richter-skála szerint 2,8-es erősségű földrengés volt a Békés vármegyei Szarvastól mintegy öt kilométerre. A földmozgást ez esetben is több településen érezhettek.

Aznap délután utórengések is jelentkeztek a térségben. Az obszervatórium közlése szerint Szarvas környékén 14:18 perckor egy 2,8 magnitúdójú, majd 14:21 perckor 3,5 magnitúdójú földrengés volt észlelhető augusztus 19-én.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top