Connect with us

Sztori

Most fogunk sírni! Kegyetlen drágulás jön, ez mindenkit érint 

Most fogunk sírni! Kegyetlen drágulás jön, ez mindenkit érint 

💸

Inflációarányos emelést hajtanak végre a pénzintézetek az első negyedévben, a banki költségek akár 18 százalékkal is emelkedhetnek. Érdemes elgondolkodni akár a számla-, vagy bankváltáson is. Mutatjuk, hogy érdemes számolni.

Habár az inflációs adatokban már csökkenést láthatunk az áremelkedés ütemében, a bankokban csak most jön az igazi áremelkedés. A pénzintézetek többsége ugyanis a szerződési feltételek alapján a 2023. évi inflációt idén építi be az árakba, ez jelentőst drágulást hozhat a bankszektorban az első negyedévben.

Tavaly ilyenkor a 2022-es 14,5 százalékos inflációval nőttek a banki költségek, 2024-ben még ennél is nagyobb drágulásra készülhetünk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most pénteken teszi közzé a tavalyi éves átlagos infláció mértékét, ezt pedig a bankok a következő hetekben, hónapokban szépen felszámolják a jelenlegi áraikra, és frissítik erről szóló hirdetményeiket. A jegybank számításai szerint egyébként akár 18 százalék is lehet az éves fogyasztóiár-emelkedés, alábbi számításainkban is ezt a „maximum értéket” vesszük alapul.

Ennyiért bankolunk

A banki költségek alapvetően nem tűnnek túl nagy összegnek, hiszen külön vonja le a pénzintézet a számlavezetési-, zárlati- vagy épp a kártyadíjat, illetve minden egyéb szolgáltatás extra költségét.

Éves szinten akár több tízezer forintot is elkölthetünk a bankszámlánk üzemeltetésére. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi összesítéséből kiderül, hogy egy magyar lakossági ügyfél átlagosan 34 800 forintot költ a bankszámlájára, ez a 9 milliót meghaladó ügyfélkörnél évi 330 milliárd forintot jelent.

Ez a következő költségelemekből áll össze, az alábbi sorrendben és összegben (zárójelben a teljes költséghez viszonyított arányok láthatók):

 1. Számlavezetési díj: 8 600 Ft (24,7 százalék)
 2. Készpénzfelvétel és -befizetés: 8 300 Ft (23,9 százalék)
 3. Átutalások: 5 900 Ft (16,9 százalék)
 4. Sms: 5 000 Ft (14,4 százalék)
 5. Bankkártya: 4 600 Ft (13,2 százalék)
 6. Egyéb: 2 400 Ft (6,9 százalék)

18 százalékos inflációval ez az összeg 2024-ben 41 064 forintra emelkedhet számításaink szerint. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy átlagos összeg: egyes ügyfeleknek ennél sokkal magasabb díjakat fizetnek, míg mások alacsonyabbat. Bár a fenti statisztikai adat a prémium kártyák díját nem is tartalmazza, így a bankok által levont költség még ennél is magasabb lehet.

Kérjük ingyen az értesítéseket

Ráadásul ezen költségek jó részét sokszor teljesen feleslegesen fizetjük, hiszen nem is használjuk az adott banki szolgáltatásokat. Gondoljunk csak a tranzakciókról kapott sms értesítésekre, ezek ugyanis havonta átlagosan 5 900 forintba kerülnek várhatóan 2024-től, de az ügyfeleknek tavaly is ötezer forintot számítottak fel a bankok a kiküldött értesítésekért. Ezek bár egyértelműen növelik a biztonságot, van rá egyszerűbb és teljesen ingyenes megoldás, méghozzá a push értesítések kérése.

banki applikáció letöltését követően csak engedélyeznünk kell az alkalmazásokból kapott értesítéseket, majd automatikusan minden terhelésről és jóváírásról azonnal értesít minket a pénzintézet a telefonunkon. Ehhez természetesen internethozzáférésre van szükség, amely lássuk be, ma már telefonjaink túlnyomó többségén folyamatosan elérhető.

Egyes számlacsomagoknál nemcsak a tranzakciók utáni értesítő sms-ekért, hanem az internetbankba történő aláíró üzenetekért is fizetni kell, ezek díja is emelkedhet az első negyedévben.

Mindent digitálisan

Plusz költsége lehet a bankszámlánknak a papír alapú bankszámlakivonat igénylése is, ezek még az olcsóbb bankszámláknál is havonta körülbelül ezer forintba kerülnek. A netbankból bármikor elérhető kivonatok teljesen ingyenesek, sőt egyes pénzintézetek más kedvezményeket is nyújtanak az ügyfeleknek, ha áttérnek a környezetbarátabb megoldásra.

A jegybank statisztikái szerint folyamatosan csökken a forgalomban lévő készpénz mennyisége Magyarországon, de még így is sokan vesznek fel készpénzt. 2014 óta itthon havonta két darab, összesen legfeljebb 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvételi lehetőség bármely magyarországi ATM-ből. Emellett további 40 ezer forintot lehet felvenni egyes üzletekben – erről részletesen is írtunk korábbi cikkünkben. Érdemes ellenőriznünk, hogy ennek igénybevételéről nyilatkoztunk-e, mert amennyiben ez elmaradt, akkor a bank felszámítja a díjakat.

Ha nem veszünk fel egyáltalán készpénzt, vagy maximum az ingyenes értékhatárig, akár több ezer forintot is megspórolhatunk.

Egyéb tranzakciók

A banki tranzakciók között a leggyakoribbak a kártyás fizetések, ugyanakkor az utalások és csoportos beszedések is gyakoriak. A rendszeres tranzakciókat is nézzük át, ugyanis az eseti utalási költségek helyett lehet, hogy érdemes átállni csoportos beszedésre vagy automatikus bankkártyás fizetésre – utóbbi kettő ugyanis sokkal olcsóbbra jön ki. Lehet, hogy ez havonta csak pár száz forint, az áremelkedés hatására azonban akár ötödével is nőhetnek ezeknek a költsége.

Váltsak bankszámlát?

Ahogy fentebb írtuk, a statisztikai hivatal pénteken teszi közzé az éves átlagos inflációs adatokat, ezek alapján a pénzintézetek a következő hetekben módosítják díjjegyzéküket.

Január 31-ig a bankoknak kötelezően ki kell küldeniük ügyfeleiknek, hogy a 2023-as évben mennyibe került a számlavezetés. A kimutatást törvényi kötelezettség alapján készítik a bankok, és online vagy papír alapon érhető el.

A költségösszesítés után érdemes felülvizsgálnunk aktuális számlacsomagunkat, így ugyanis könnyen felismerhetjük, ha túl drágán bankolunk. Ebben a döntésben segíthet akár a jegybank által meghatározott havi átlagos bankköltség is, ugyanakkor minden eset egyedi. Nézzük át, mire mennyi ment el a tavalyi évben.

Nem biztos, hogy az évekkel ezelőtt kötött bankszámlák érik meg a legjobban, ugyanis az akkori díjakat a bankok folyamatosan – legalább évente – emelték. Ha találunk olcsóbb bankszámlacsomagot, akkor ma már gyorsan és egyszerűen válthatunk számlavezető bankot.

Az egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően csak egyszer kell bemenni abba a bankba, amelyhez át szeretnénk menni. Ekkor megnyitjuk a számlát, majd a régi és az új pénzügyi szolgáltatónk egymás között intézi az adminisztratív teendőket. Egyes pénzintézetek online számlanyitási lehetőséget is biztosítanak, tehát még a bankfiókba sem kell elmennünk személyesen.

A legolcsóbb bankszámlák

A hazai bankokat egy teljesen új, szociális indíttatású alapszámla termék létrehozására kötelezte egy kormányrendelet 2016 szeptemberében. A szabályt az uniós irányelveknek való megfelelés miatt vezették be, célja pedig az volt, hogy azok is tudjanak bankszámlát vezetni, akik korábban nem engedhették meg maguknak, az akkori adatok alapján ugyanis itthon kb. minden ötödik ember nem rendelkezett bankszámlával. Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetségének (EFISZ) felmérése szerint ma már a magyarok 89 százaléka rendelkezik bankszámlával.

A bankoknak ilyen csomagot kötelező biztosítaniuk, ettől csak lefelé térhetnek el (árban és szolgáltatásban egyaránt) az alapcsomagoknál. A havidíj egyébként tartalmazza a számlavezetési díjat és az éves kártyadíjat is. Ezeknek kötelezően tartalmazniuk kell a következő szolgáltatásokat:

 • havonta két darab, összesen legfeljebb 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvételi lehetőség bármely magyarországi ATM-ből, vagy legfeljebb egy 50 ezer forint értékű készpénzfelvétel saját bankfióki pénztárban,
 • összesen maximum 100 ezer forint értékig négy esetei vagy rendszeres átutalási megbízást lehet indítani,
 • korlátlan számú és összegű bankkártyás vásárlás és készpénzbefizetés,
 • forintban történő beszedés.

2023 július előtt az alapszámla havidíja az előző év utolsó napján érvényes minimálbér 1,5 százaléka volt, azóta azonban ennek az összegnek a 0,5 százalékára csökkentették – így lett ezer forint.

Ennyi is maradt volna idén is a maximum, azonban mivel még 2023-ban megemelték a minimálbért, a fapados számla költsége is növekedett, méghozzá 1 334 forintra.

Mint minden bankszámlacsomagnak, ennek is lehetnek egyéb díjai. Ilyen például a bankkártya pótlásának, letiltásának és egyéb (fenti felsorolásban nem szereplő) tranzakciók díjai.

Az alapszámla nyitásának két fontos feltétele van, ezekre mindenképp érdemes odafigyelni.

 • Egyrészt ha valaki alapszámlára szeretne váltani, akkor előtte meg kell szüntetnie a meglévő számláját.
 • Másrészt folyószámla-hitelkeret sem kapcsolódhat ehhez a számlatípushoz, ha valakinek erre szüksége van, akkor drágább csomagot kell választani.

Forrás:.economx.hu

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top