Connect with us

Hírek

Míg aludtál döntöttek:Megszűnt az üzemanyagár-stop – újra piaci árat kell fizetni

Gulyás Gergely bejelentette, hogy végetért az üzemanyag-árstop. Egyben felkérte a MOL-t, hogy akár Brent olajból is, de biztosítsa az ország benzinellátását. Hernádi Zsolt a kedd este fél tizenegykor tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a MOL eddig bírta. Este 11 óra óta hatályban van az intézkedés, a MOL kutakon jelenleg a benzin literjének piaci ára 641, a dízelé 699 forint

Gulyás Gergely alig két mondatot mondott a bevezetőben, igaz, abba azért sikerült belesűríteni a szankciókat, majd átadta a szót Hernádi Zsoltnak. A MOL vezérigazgatója drámai hangú bejelentésben leszögezte: 31 éve nem tapasztalt hiány lépett fel az üzemanyagból. Kitért arra, hogy a brüsszeli szankciók késleltetett hatásai és a háború miatt a MOL-nak fel kell készülni még rosszabb helyzetre, ami február tájékán várható. A sajtótájékoztatón többször is kitért arra, hogy az országnak fel kell készülnie a „szankciók okozta újabb sokkra”, de a mostani intézkedéseket elegendőnek látja. 

Magyar Közlönyben már meg is jelent a rendelet, amely szerint 23 órakor már hatályba is lépett az ársapka megszüntetése. Hernádi Zsolt azt mondta, hogy a benzin jelenlegi piaci ára 641, a dízelé pedig 699 forint (azt már mi tesszük hozzá, hogy mint mindig, az egyes kutaknál az ár eltérő lehet).

Gulyás Gergely elismerte, hogy ez a lépés növelni fogja az inflációt, de arra nem volt hajlandó egyenes választ adni, hogy mennyivel.

Kérdésre válaszolva Hernádi azt mondta, hogy ezzel normalizálódni fog a piac, az elmúlt napok felvásárlásai megszűnnek. A józan ész, a logika és a törvényszerűségek alapján egy-másfél hónap alatt normalizálódhat a helyzet. Az elmúlt napok pánikvásárlásai azonban már mostantól megszűnnek – állította, hozzátéve: stabilitás pedig egy-másfél hónapon belül következik be. A MOL vezér hozzátette, hogy ebbe azt is beleérti, hogy visszatöltik a stratégia készleteket. A visszapótlás egyébként folyamatos. 

Gulyás Gergely a többi árstop jövőjére vonatkozó kérésre azt mondta, hogy addig van értelme, amíg nem vezet termékhiányhoz. Ez valamennyi árstopra vonatkozik, tette hozzá. Ha a hiány eléri azt a mértéket, hogy már nem biztosítható a termék, az értelmét veszi. Amíg sem sérül az ellátás biztonsága, addig érdemes beavatkozni. (Mint ismert, a cukoré már közelíti ezt a szintet.)

Gulyás elhárította azt a kérdést, hogy van-e felelőse annak, ami történt, mint fogalmazott: a „magyar emberek, családok érdekét az szolgálta, hogy az ársapkáról döntsenek és tartsák fenn”, reméli, hogy ezt a nép értékeli. Nem felelősségről, hanem érdemekről kell beszélni, szögezte le. Egyébként pedig „a szankciók volt az oka annak, hogy az árak az egekbe emelkedtek, s a szankciók az oka, hogy nem tudtuk tovább fenntartani az ársapkát ” – mondta.

Gulyás és Hernádi is azt próbálta sulykolni, hogy örüljenek a magyarok annak, hogy ennyi ideig fennmaradt az árstop, amit a kormánynak lehet köszönni.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Orbán Viktor napközben ugyan Albániában volt, de miután hazajött, aláírta a rendeletet.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top