Connect with us

Sztori

Megkongatták a vészharangot: ha van mosogatógépe, talán jobb, ha nem használja

Ijesztő kockázatra hívták fel a figyelmet svájci kutatók: a gépi mosogatási folyamat során használt vegyszerek maradványai akár krónikus betegségekhez is vezethetnek.

Ma már a háztartásokban is elterjedtek a mindennapokat megkönnyítő mosogatógépek, de persze elsősorban olyan helyeken hasznosak (például éttermekben, iskolákban, laktanyákban), ahol sok ember étkezik. A gépekből kikerülő tányérok, poharak, evőeszközök csak úgy csillognak-villognak, így eszünkbe sem jut, hogy gond lehet velük.

A mosogatógépek – magyarázza a ZME Science – általában forró víz, mosogatószer és mechanikai hatás kombinációjával távolítják el a szennyeződéseket az edények és evőeszközök felületéről. A kívánt mosási ciklus kiválasztása és a gép elindítása után a készülék megtelik vízzel, amely gyorsan magas hőmérsékletre melegszik fel, hogy segítsen fellazítani és feloldani a piszkos edényekre tapadt ételmaradékokat és zsírt.

A vizet és a mosogatószert nagy nyomás alatt egy sor szórókarral osztják szét.

Amikor véget ér a mosogatási ciklus, a mosogatógép kiüríti az elhasznált vizet, és elindítja az öblítési ciklust, ismét a szórókarok segítségével, hogy a friss, tiszta vizet eloszlassa az edényeken. Végül van egy szárítási ciklus, amelyben forró levegő kering a készülék belsejében, hogy segítse az edényeken és az evőeszközökön maradt víz elpárologtatását.  Az öblítési ciklus során egyes mosogatógépek öblítőszert adnak a vízhez, és ebből adódik a probléma.

A svájci Allergia- és Asztmakutató Intézet szakemberei ugyanis azt találták, hogy a mosogatógép-öblítőszerek egyik összetevője káros hatással lehet a gyomor-bél traktusra. Miután sok készülékben nincs további mosási ciklus a maradék öblítőszer eltávolításáram az könnyen a belekbe juthat.

A bélben lévő hámréteg egyfajta védőszerepet tölt be. Hasonló védőréteg van a bőrön és a tüdőben is, és azt már számos korábbi vizsgálat kimutatta, hogy számos adalékanyag és vegyszer károsíthatja ezeket a rétegeket. Ezért kezdte el a svájci kutatócsoport megvizsgálni az öblítőszerek hatását a bélben lévő hámrétegre. E réteg sérülése ételallergiához, gyomorhuruthoz, elhízáshoz, cukorbetegséghez, reumás izületi gyulladáshoz, májzsugorodáshoz, krónikus depresszióhoz, sőt akár Alzheimer-kórhoz is vezethet.

A szakemberek egy újonnan kifejlesztett technológiát hívtak segítségül: mikrochipre tettek emberi bélorganoidokat és bélsejteket. A szövet háromdimenziós sejtcsomót képez, amely nagyon hasonlít az ember bélhámjához. Ezután különféle biomolekuláris módszerekkel elemezték a kereskedelmi mosogató- és öblítőszerek hatását ezekre a sejtekre. Ezeket az anyagokat úgy hígították (1:10 000 és 1:40 000 között), hogy tükrözzék a száraz edényeken jelen lévő mennyiséget.

Kiderült, hogy az öblítőszerek nagy dózisai elpusztították a bélhámsejteket, az alacsonyabb dózisok pedig áteresztőbbé tették. A kutatók emellett számos gén és sejtjelző fehérje aktiválódását is megfigyelték, amelyek gyulladásos válaszokat válthatnak ki. Az öblítőszerek egyes komponenseinek külön-külön történő vizsgálatakor az alkohol-etoxilátok erős toxikus és védőréteg-károsító hatást mutattak, így felelőssé tehetők az említett reakciókért.

A kutatást vezető allergológiai és immunológiai professzor szerint fontos tájékoztatni a nyilvánosságot erről a kockázatról, miután az alkohol-etoxilátokat általánosan használják a mosogatógépekhez használt vegyszerekben. Ezek viszont a bélhámréteget károsíthatják, megágyazva sok krónikus betegségnek. A kutatók a Journal of Allergy and Clinical Immunology orvosi szak folyóiratban foglalták össze a tapasztalataikat.

  • Tetszik
Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top