Connect with us

Sztori

Komoly árhullám jön, víz alá kerülhet a rakpart

Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 5–30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30–50 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék esett. A jövő hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe időszak következik.

Budapesten hosszan elnyúló árhullámra számíthatunk, a tetőzés a legfrissebb adatok szerint a jövő hét első napjaiban lesz, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság MTI-nek küldött közleményében.

Hangsúlyozták: nagyon nagy az előrejelzés bizonytalansága. Ennek oka, hogy a megszokottnál sokkal magasabb hőmérsékletek miatt a csapadék halmazállapota és az abból, illetve a korábban hullott hókészletből történő lefolyás (olvadás) számítása nagyon nehezen előrejelezhető.

Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 5–30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30–50 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék esett. Vasárnap még folytatódik a változékony, időnként csapadékos és szeles időjárás, de már területi átlagban kevésbé jelentős mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás, miközben nagyon erőteljes melegedés kezdődik. A jövő hét elején már szárazabb, kora tavasziasan enyhe időszak következik.

A CSAPADÉKOS IDŐJÁRÁS HATÁSÁRA A DUNÁN ÉS MELLÉKFOLYÓIN ÁRHULLÁMOK INDULTAK VAGY ÉPPEN INDULNAK EL.

Kiemelték: fontos tudni, hogy egy dunai árhullám alatt az állami fővédvonalakon a vízügyi szolgálat látja el a védekezési feladatokat, de a Vízgazdálkodási törvényből adódóan vannak önállóan védekező települések is (Duna-kanyar, Budapest), amelyek védvonalain az árvízvédekezés megszervezése az önkormányzat feladata.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top