Connect with us

Sztori

Kevesen tudják: 280 ezer forint jár ezeknek a magyaroknak, így lehet igényelni

Kevesen tudják

Egyre többen fedezik fel évről-évre az önkéntes pénztári megtakarítási formákat, az év utolsó hónapjában pedig jellemzően áradnak az utolsó pillanatos befizetések. Ugyanis akár egészségpéntári, akár nyugdíjpénztái megtakarításunk van, nyugdíjbiztosításunk vagy nyugdíj-előtakarékossági számlánk az idei évi befizetések határozzák meg, mennyi adóvissztérítést kaphatunk 2023-ban. Ha minden államilag támogatott megtakarítási formát maximálisan kihasználnak a dolgozók, akár évi 280 ezer forintot is visszakaphatnak az államtól a befizetett adójukból. Rengeteg jogosult nem is sejti, hogy mennyit takaríthat meg így, sok takarékoskodónak pedig foglama sincs, hogyan használhatná ki a maximális állami támogatást. A Pénzcentrum most összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Magyarországon az államilag támogatott megtakarítási formákat három kategóriába sorolhatjuk: az egészségcélú megtakarítás, az önsegélyező megtakarítás és a nyugdíjcélú megtakarítások.

A negyedik lehetne a lakáscélú megtakarítás, azonban 2018 októbere óta ilyen céllal már nincs lehetőség új szerződés kötésére, vagy a korábbiak módosítására, így maradt az említett három államilag támogatott megtakarítási forma. Befektetésre természetesen vannak más lehetőségek is, mint az állampapír, vagy a tartós befektetési számla, viszont az adóvisszatérítést az említett három megtakarítás esetében lehet kihasználni.

Az adóvisszatérítés lehetőségei 2023-ban

Magyarországon jelenleg 280 ezer forintnyi adót igényelhetünk vissza különböző megtakarítási formák útján az államtól, azonban ezeknek is vannak korlátai. Érdemes az egyéni megtakarítási lehetőségek és célok alapján dönteni, kinek melyik forma a megfelelő, vagy milyen kombinációban tudja leginkább kihasználni az adóvisszatérítési lehetőséget.

Fontos, hogy a személyi jövedelemadó, vagyis az szja a magyar magánszemélyek jövedelmére kivetett adó, a jövedelemadók egyik legtipikusabb formája. Tehát ezekkel a lehetőségekkel az tud élni, akinek van befizetett adója. Természetesen az sem mindegy, hogy mekkora is a befizetett szja mértéke. A szja 2016 óta változatlanul az adóalap 15 százaléka (vállalkozói szja esetén 9 százalék, amennyiben nem nemzetközi szerződés rendelkezéséből következik), vagyis ahhoz, hogy kihasználhassa valaki maximálisan az adóvisszatérítési lehetőségeket, minimum nagyjából 156 ezer forintos adóalapra, vagyis havi jövedelemre van szükség.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy vannak olyan adókedvezmények, amelyek eleve befolyásolják a befizetett szja mértékét. Ezekben az esetekben érdemes inkább olyan családtagnak megtakarítási szerződést kötnie, akinek nem csökkentik számottevően az olyan adókedvezmények az adóját, mint:

  • a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK);
  • az első házasok kedvezménye (EHK);
  • a családi kedvezmény (CSK) és a családi járulékkedvezmény (CSJK);
  • a személyi kedvezmény (SZK);
  • és a 25 év alattiak SZJA kedvezménye.

Az önkéntes pénztárak

1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról értelmében négyféle önkéntes pénztár van Magyarországon: a nyugdíjpénztár, az egészségpénztár, az önsegélyező pénztár, illetve utóbbi kettő együttese, az egészség- és önsegélyező pénztár. A különböző pénztárakban különféle adóvisszatérítési lehetőségek, illetve limitek vannak meghatározva, valamit a befizetett összegek felhasználása egészen más célokra történhet.

Általánosságban elmondható a pénztárak működéséről az ügyfelek szempontjából, hogy a befizetések az egyéni megtakarítási számlákra kerülnek, ezek alapján kapható az adóvisszatérítés. Az összegek felhasználásának módja pénztáranként eltérhet, kapcsolódhatnak a pénztári számlákhoz igénybevehető kedvezmények is.

Az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás során a befizetett összeg után 20 százalékos szja-visszatérítést lehet igénybe venni, maximum évi 150 000 forintos értékhatárig. Az egészségpénztárba befizetett pénz ezenkívül leköthető: kétéves lekötés esetén az első évben lekötött összeg után 10 százalékos adóvisszatérítés vehető igénybe. A hozamhoz negyedévente lehet hozzáférni, melynek kivétele után a 15%-os kamatadót sem kell fizetni.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba érkező befizetések után szintén igényelhető 20 százalékos támogatás adójóváírásként legfeljebb évi 150 000 forintig. A visszatérítést a NAV a megjelölt önkéntes pénztári számlára utalja vissza, így gyarapítva a megtakarítást. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás hozamát ugyancsak nem terheli kamatadó.

A törvény egy együttes limitet is meghatároz: önkéntes nyugdíjpénztári és/vagy egészségpénztári tagsággal, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával és nyugdíjbiztosítással is rendelkezők esetén az adóvisszatérítés összege együttesen nem haladhatja meg a 280 ezer forintot.

Ahhoz, hogy elérjük a 150 ezres limitet, évi 750 forintnyi befizetés szükséges, vagyis havi 62 500 forint megtakarítás. Ha pedig az évi maximális 280 ezer forintnyi visszatérítést szeretné elérni valaki, akkor éves szinten 166 667 forintot kell befizetnie, ha nincs lekötése.

Érdemes megfontolni, hogy amíg a nyugdíjpénztári számlára érdemes egyénileg gyűjteni az összegeket, addig egy egészségpénztári szerződés az egész család hasznára válhat. Bár a magyarok többnyire alulbecsülik azt az összeget, amelyet egész évben egészségügyi szolgáltatásokra, gyógyszerre költenek, valószínűleg nem sokaknak van havi 62 500 forintnyi kiadása. Azonban ha nagyobb, akár egyösszegű kiadás előtt állunk – mint amilyen például a várandósság, szülés – mindenképp érdemes lehet előre befizetni. Továbbá ha egy egész család használja az egészségpénztári számlát, akár társkártyával, olyan nagyszülők is esetleg, akiknek már nem járna adóvisszatérítés, könnyen ki lehet maxolni az állami támogatást.

Az adóvisszatérítés maximális mértéke nyugdíjbiztosítás esetén évi 130 000 forint lehet.

Tehát a limit kevesebb, mint az önkéntes pénztárak esetén. Ebben az esetben is érvényes az együttes 280 000 forintos korlát bármilyen egyéb megtakarítási formával kombinálva. Azt is érdemes tudni, hogy egy személy rendelkezhet több nyugdíjbiztosítással is, viszont maximum ugyanúgy 130 000 forintot igényelhet vissza. Így ha ezt a keretet túllépné valaki, érdemes másfajta öngondoskodási megtakarítást választani a biztosítás mellé. A limit eléréséhez éves szinten 650 ezer forintnyi befizetésre van szükség, ami havonta egységesen 54 200 forintot tenne ki. Az adóvisszatérítés a megjelölt megtakarítási számlára érkezik, ezzel is gyarapítva a megtakarításokat.

Fontos, hogy például a nyugdíjpénztárral szemben nyugdíjbiztosítást köthet olyan is, aki nem adózik, mert a szerződő és a biztosított személye eltérhet. Így az szja-t nem fizető néggyermekes anyák, vagy pl. a gyesen lévők, stb. is meg tudnak takarítani ilyen formában, csak más személy adójának terhére igényelhetik a visszatérítést.

A 2022-es adóévi befizetések után 2023-ban utalja a NAV az adóvisszatérítésítést, melyet a májusi adóbevallás során kell kérnie az adózóknak. Ezért év végén a pénztáraknál megszokott módon jellemzően nagyobb összegű befizetések érkeznek a megtakarítási számlákra, így növelik az ügyfelek a jövő évben visszatérített adó összegét. Még nem késő befizetni a már meglévő megtakarításokra. A pénztárak jellemzően év végén különféle nyitási és befizetési akciókat is hirdetnek.

Forrás

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top