Connect with us

Sztori

Kétnapos sztrájk jöhet a Volánnál,íme a dátum

Január végén leteszik a munkát a sofőrök, ha nem kapnak új ajánlatot.   

Bejelenti a sztrájkot a a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz), miután operatív testülete úgy határozott, hogy nem fogadja el a munkáltató bérajánlatát – közölte a Szaksz elnöke a Népszavával.

Dobi István hozzátette: a sztrájkkészültséget lefújják, ha elfogadható ajánlatot kapnak a munkáltatótól. Ellenkező esetben a decemberi után január 28-29-én ismét országos munkabeszüntetés lesz.

Szaksz elutasítja a többéves bérmegállapodást, és ragaszkodik az egy évre kötött egyezséghez.

 A korábbi, átlagosan 25 százalékos béremelést lefedő egyösszegű,112 500 forintos követelést minimum 90 ezerre módosította, ami átlagosan 20 százalékos emelést jelent a bruttó 430-450 ezer forintért dolgozó volános munkavállalóknak.

A Csoportszintű Érdekegyeztetői Tanács keddi ülésén, az immár miniszteri részvétellel folytatódó bértárgyalásokon Lázár János miniszter egy 3 éves időszakra szóló bérfejlesztési ajánlatot tett a MÁV-Volán-csoport munkavállalói számára, közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

A tulajdonosi ajánlat szerint a bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal – az éves bértárgyalások függvényében akár ennél is nagyobb mértékben – növekedne, míg rögtön a bérfejlesztési időszak első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére – ez átlagosan 16,8 százalékos béremelést jelent – áll a minisztérium közleményében.

A miniszteri javaslat nem a keresetekre, hanem az alapbérre vonatkozik, amely a munkavállalók szempontjából kedvezőbb ajánlat, hiszen az alapbérre rakódó – arányosan növekvő értékű, különböző egyéb juttatások és pótlékok – tovább javítják a MÁV-Volán-csoportnál dolgozók keresetét, fizetésének vásárlóerejét, írta az EKM.

A miniszteri ajánlat szerint megvalósuló béremelés csoportszinten 16,8 százalékkal, a Volánbusz-autóbuszvezetők esetében pedig 20,5 százalékkal növelné a dolgozók alapbérét az idei évben.

A bértárgyalások a felek megállapodása szerint még januárban folytatódnak, áll a közleményben.

Lázár János egyébként a Klasszis Klubunk vendége volt múlt évben:

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top