Connect with us

Sztori

Itt a bejelentés! Óriási bajban van az RTL…😯

A médiatanács eljárást indított az RTL-en futó Sztárbox több epizódja miatt.

Véleményük szerint az ezekben bemutatott erőszakos és trágár tartalmak negatívan befolyásolhatják a 12 és 16 év közötti fiatalok személyiségfejlődését.

Ezen felül a testület két másik, külföldi hatóságok által szabályozott műsorral kapcsolatos intézkedésekről is tájékoztatott, amint azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön közölte az MTI-vel.

A közlemény szerint az RTL-en október 29-én, november 12-én, november 26-án, december 3-án, december 10-én sugárzott Sztárbox egyes műsorszámait hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta a médiatanács.

Mi a baj az RTL műsorával?

A vizsgálat eredménye szerint a Sztárbox szórakoztató, és nem sportműsor, amely hatásvadász módon használta a sérülések veszélyét is magában rejtő ökölvívósport elemeit.

„A műsor erőszakos, agresszív cselekedeteken keresztül méri a sikert, olyan viselkedésminták közvetítése révén, amelyek negatívan befolyásolhatják a kiskorúak személyiségfejlődését”

 írták, hozzátéve, hogy a vizsgált epizódokban előforduló kiütések látványa, a durva nyelvezet használata és az erőszak hatásvadász ábrázolása félelmet és szorongást kelthetett, illetve az erőszakkal szembeni érzéketlenséget okozhatott a 12-16 éves korosztályban.

A médiatanács ebben az eljárásában azt vizsgálja, hogy megfelelő volt-e a műsorszámok korhatárbesorolása, hasonlóan a korábban indult két eljáráshoz – tudatták.

A Netflix is hibázhatott

Úgy folytatták: a holland joghatóság alá tartozó Netflix streaming-szolgáltatáson elérhető Levél a királynak című sorozat első évadának 6., Amikor feljön a vérhold című epizódja vizsgálatánál a médiatanács megállapította, hogy a „10+” korhatári besorolással elérhető tartalom egyes részletei félelemkeltőek lehettek a tizenkét éven aluli gyermekeknek, ezért az a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozónak minősül, mindemellett a korhatármegjelölés sem volt jól láthatóan feltüntetve a Netflix műsorkínálatot tartalmazó felületén.

A hatóság értesítette a holland társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

Beszámoltak arról is, hogy a román joghatóság alá tartozó Super TV2 állandó elnevezésű médiaszolgáltatáson szeptember 30-án este nyolc órakor sugárzott Amerikai pite 2. című filmet bejelentés alapján vizsgálta a médiatanács. A műsorszámot „12” megjelöléssel tette közzé a médiaszolgáltató, holott a filmben megjelenő szexualitás direkt ábrázolása káros hatással lehet a 12-16 év közötti korosztálynak – közölték.

Az NMHH közleménye szerint a filmet a magyar szabályozás alapján a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliak számára nem ajánlott) tartozóként kellett volna jelölni, és ennek megfelelően 21 óra után lehetett volna közzétenni.

A médiatanács tájékoztatta a román társhatóságot a felmerült jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére – olvasható a közleményben.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top