Connect with us

Sztori

Ha neked is visz a postás egy levelet a bankodtól, készülj fel! MINDENKIT ÉRINT!

A magyar számlatulajdonosoknak fontos levelet küldenek bankjaik, mely tartalmazza az előző év számlavezetési költségeinek összesített kimutatását.

A Bankmonitor szakértőjével folytatott interjú alapján kiderült, hogy a bankok legfeljebb az infláció mértékével emelhetik ezeket a költségeket, amelyek várhatóan idén 18 százalékkal emelkedhetnek.

A bankoknak január 31-ig kell elküldeniük a szabványos szerkezetű díjkimutatást az ügyfeleknek. Ebben az összes apró díjtétel összegezve jelenik meg, így a számlatulajdonosok számára láthatóvá válnak a számlavezetésükre vonatkozó teljes költségek. Az európai irányelv szerint a bankoknak egységes díjkimutatást kell küldeniük minden évben, így a pénzforgalmi szolgáltatások könnyebben összehasonlíthatóvá válnak.

A Bankmonitor elemzője, Fülöp Norbert szerint a bankok általában minden év elején az előző évi infláció mértékével emelik a díjaikat. Ez azt jelenti, hogy 2024 elején várhatóan 18 százalékos áremelkedés következik, ami átlagosan 35 000 forint költséget jelent majd egy átlagos ügyfél számára.

A szakértő hangsúlyozza, hogy az ügyfeleknek oda kell figyelniük az apró részletekre, és számos lehetőségük van spórolni a költségeken. Például érdemes az ATM-eket használni a pénzfelvételhez, különösen akkor, ha a bank havi 150 000 forintig díjmentesen lehetővé teszi a készpénzfelvételt. Emellett az elektronikus csatornákon keresztüli utalás és az SMS értesítések helyett push üzenetek használata is költségtakarékos megoldás lehet.

A Bankmonitor szerint ma már elérhetőek olyan banki számlacsomagok is, amelyek ingyenesek, feltéve, hogy bizonyos feltételek teljesülnek. Például az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró Csomag esetében havi 75 ezer forint beérkező jóváírás elegendő lehet az ingyenességhez. Emellett a CIB Bank és az Erste Bank is kínál ingyenes számlacsomagokat.

A szakértő szerint a bankváltás sokak számára vonzó lehetőség lenne, de a statisztikák szerint a magyarok mindössze mintegy 3 százaléka vált bankot. Az egyszerűsített bankváltás folyamata maximum 13 munkanapot vesz igénybe, és ideális esetben csak egyszer kell elmenni a bankba a folyamat elején.

A Bankmonitor elemzője azt is kiemelte, hogy a magyarok pénzügyi tudatossága terén még van tér fejlődésre. Az OTP Öngondoskodás Index adatai szerint a magyarok 39 százalékának nincs megtakarítása, és 46 százalékuk rendelkezik megtakarítási termékkel. Ugyanakkor a készpénzben és folyószámlán tartott megtakarítások jelentős része nem termel hozamot, így az infláció erősen érinti ezeket a megtakarításokat.

A Bankmonitor szerint a pénzügyi termékekkel rendelkezők aránya az elmúlt 10 évben viszonylag stabil volt, idén enyhe csökkenést mutatva 46 százalékra. A magas infláció miatt azonban a megtakarítási termékkel rendelkezőknek fontos odafigyelniük arra, hogy a megtakarításaik hozamot is termeljenek.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top