Connect with us

Sztori

Ezt üzente Putyin ma reggel Orbánnak

Nem sok nyugati vezető mondhatja el magáról manapság, hogy újévi üzenetet kap az orosz elnöktől.

Magyarország az egyetlen olyan EU-tagállam, amely kormányfőjét felköszöntötte újévi üzenetében Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Putyin a szokásos újévi jókivánságait – a „nehéz nemzetközi helyzetre tekintettel” – ezúttal nem a világ vezetőinek címezte, hanem elsősorban a hozzá hűséges, illetve barátságosnak tartott országok állam- és kormányfőinek (plusz a Vatikánnak). A címzettek listáján összesen 25 ország vezetői szerepelnek.

A lista idén rövidebb, de annál beszédesebb: a Kreml honlapján oroszul közzétett levélben az orosz elnök – Orbán Viktoron kívül – a térségünkből csak Alekszandar Vucsics szerb államfőt tüntette ki jókivánságaival. A címzettek között van a volt szovjet tagköztársaságok többsége (Abházia, Azerbajdzsán, Belarusz, Dél-Oszétia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország, Tadzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán), valamint Szíria, Törökország és Dél-Afrika, további 5 amerikai (Brazília, Bolívia, Kuba, Nicaragua, Venezuela) és 4 ázsiai ország (India, Kína, Laosz és Vietnam) vezetői.

Putyin – aki már két éve ostromolja seregeivel Ukrajnát – talán legbizarrabb üzenetét Ferenc pápának címezte, amelyben elismeri a szentatya elkötelezettségét a humanizmus és az igazságosság értékei iránt, és „reményét fejezie ki, hogy fáradhatatlan munkája továbbra is a békét, a harmóniát és a népek közötti kölcsönös megértést fogja előmozdítani”.

Ami Orbán Viktort illeti, az orosz elnök azt üzente neki, hogy „a nehéz nemzetközi helyzet ellenére sikerült fenntartani az orosz-magyar kapcsolatok pozitív dinamikáját”. Putyin egyben megerősítette a konstruktív és pragmatikus együttműködés folytatásának szándékát, amely lehetővé teszi fontos közös gazdasági projektek megvalósítását”.

Az üzenet önmagában is gesztusértékű, hiszen a Kreml hivatalosan Magyarországot is „barátságtalan országként” tartja nyilván a Kreml, ahogy az USÁ-t és az összes EU-tagállamot, amely képviselői megszavazták az Oroszország elleni háborús szankciókat.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top