Connect with us

Sztori

Erre senki nem számított – változik az áram ára, ennyit kell fizetni jövőre

Erre senki nem számított – változik az áram ára, ennyit kell fizetni jövőre

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) decemberi határozata radikális változásokat hoz a villamos energia rendszerhasználati díjak terén.

A rendelkezések szerint a nem lakossági fogyasztók által fizetendő elosztási díjak lényegesen csökkennek, hozva ezzel könnyebbséget a vállalkozásoknak és ipari szereplőknek.

Miért történik a változás?

A villamosenergia-rendszer használatáért fizetendő rendszerhasználati díjak mértékét évente a MEKH határozza meg, figyelembe véve az érintettek adatszolgáltatását, a vonatkozó keretrendeletet, és egy előre meghatározott nyilvános módszertant. Az új határozat értelmében 2024. január 1-jétől a nem lakossági fogyasztók által fizetett rendszerhasználati díjak szignifikáns mértékben csökkennek.

A díjak csökkenésének részletei

 

 

  1. Átviteli díj:
    • Az átviteli díj, mely a rendszerhasználati díj része, átlagosan 30 százalékkal csökken. Ez a változás hozzájárul a vállalkozások költségeinek mérsékléséhez.
  2. Elosztási díjak:
    • Az elosztási díjak csökkenése feszültségszinttől függően 7-68 százalék közötti mértéket ölel fel. Az átviteli díj csökkenésével együtt ez akár 32-52 százalékos díjmérséklést jelenthet a vállalkozásoknak.
  3. Átmeneti átvitelidíj-kedvezmény:

    • A határozat érinti a 2024. január 1. után létesítendő és arra jogosult villamosenergia-tárolókat, amelyeket 100%-os átmeneti átvitelidíj-kedvezmény illet meg. Ez a lépés elősegíti az energia-tárolók terjedését és felhasználását.

Lakossági fogyasztók szempontjából

A határozat külön kiemeli, hogy a lakossági fogyasztók által fizetett rendszerhasználati díjak összességében nem változnak, tehát a változások a nem lakossági ügyfelekre koncentrálódnak.

Következtetés

A MEKH által elfogadott határozat jelentős pozitív változásokat hoz a villamos energia rendszerhasználati díjak terén, különösen a vállalkozások és ipari szereplők számára. A csökkenő költségek elősegíthetik a versenyképességet és támogathatják a fenntarthatóbb üzemeltetést. A változások hatásait célszerű figyelemmel kísérni, és szükség esetén szakértői tanácsot kérni a hatékony válaszok kidolgozása érdekében.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top