Connect with us

Sztori

Ennyi pénzt kap élete végéig Novák Katalin,lemondása után is!

Politikai értelemben rengeteget, anyagi értelemben viszont jóformán semmit sem vesztett a lemondásával Novák Katalin. Volt köztársasági elnökként lényegében ugyanolyan színvonalon élhet tovább, mintha a hivatalában marad. 

 

Államfői fizetését (ami jelenleg 4,6 millió forint havonta) ugyanúgy élete végéig megkapja a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény alapján, ráadásul az infláció miatt sem kell aggódnia, mert minden évben automatikusan megemelik a juttatást a bruttó átlagkereset-növekedéssel megegyező mértékben. Ha kéri, az állam biztosítja a méltó lakhatását is – írta a 24.hu.

Novák Katalint ezen kívül élete végéig megilleti a személyes autóhasználat, a gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja. Jár neki egy háromfős titkárság, továbbá kiemelt egészségügyi ellátás – ezek is haláláig szóló juttatások.

Lesz éves kerete, amelyet tetszés szerint oszthat szét a neki szimpatikus szervezetek között. Tavaly a volt köztársasági elnökök 73–73 millió forint felett rendelkezhettek.

A külföldi hivatalos programjaira első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton egyaránt, továbbá használhatja a kormányvárót is. Egyetlen kiváltságtól esne el Novák a lemondása esetén: nem vehetne igénybe többet különgépet.

Nem tudtad? A 2011. évi CX. törvény határozza meg az elnök javadalmazását, amely élete végéig jár.
Két esetben nem kaphatja meg ezt a kivételes bánásmódot, s ezt is kodifikálja a törvény: összeférhetetlenség kimondása, valamint a köztársasági elnöki tisztségtől való megfosztása esetén. Ezek jelen esetben nem állnak fenn.
A volt köztársasági elnököt havonta a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeli juttatás illeti meg, ami jelenleg az országgyűlés elnöke tiszteletdíjának 1,1 szerese, köztársasági elnökként a három legtöbbet kereső közjogi méltóság között van: havi bruttó 4,59 millió a fizetése.
A volt köztársasági elnököt a törvényben meghatározott feltételekkel – kérelmére – megfelelő lakás használatának joga, legfeljebb háromfős titkárság alkalmazása, térítésmentes egészségügyi ellátás és valamint személyes gépkocsihasználat illeti meg.
Emellett a volt köztársasági elnök munkáját segítő titkárság számára az Országgyűlés Hivatala kizárólag hivatalos célú használatra egy személygépkocsit biztosít. A személygépkocsi használatával összefüggésben felmerült költségeket is az Országgyűlés Hivatala biztosítja, továbbá a volt köztársasági lakásának fenntartásához 1 fő személyzetet is biztosít.
Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top