Connect with us

Sztori

Elbontották a bikali evengélikus templom tornyát, mert életveszélyessé vált-Videó

Néhány nap alatt vált életveszélyessé a Baranya vármegyében található Bikal evangélikus temploma, és vált elkerülhetetlenül szükségessé a torony bontása, tájékoztatta az Evangélikus Információs Szolgálatot Ficzere Ilona, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Építési, Ingatlanügyi és Műemléki Osztályának vezetője.

Ficzere Ilona elmondta: december 15-én, múlt hét pénteken még csak egy éles, függőleges irányú repedés vált láthatóvá, hétfőre pedig már ötven centiméteres rés tátongott a torony és a templomhajó között. A löszös talajon ilyen hirtelen süllyedt meg a torony.

Két statikai szakértő is megvizsgálta az épületet, és egybehangzó véleményük szerint nem volt más megoldás, mint a részleges bontás, melynek során a templomhajó gerincének magasságáig bontották vissza a tornyot, közölte.

A beavatkozást az is indokolta, hogy a templom közvetlen közelében két családi ház és egy tésztaüzem található, ezeket is veszélyeztette volna egy esetleges beomlás – tette hozzá az osztályvezető. Maga a bontás sem volt veszélytelen, ezért a katasztrófavédelem bevonásával végezték, gépek segítségével, mert a munkások sem lettek volna biztonságban, ha beengedték volna őket a falak közé.

Az okok kapcsán Ficzere Ilona arról beszélt, az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék, a templom körüli vízelvezetés elégtelensége szerepet játszhat a veszélyhelyzet kialakulásában.

 

 

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top