Connect with us

Sztori

Büntetőeljárás indulhat Magyar Péter ellen az ATV-s cirkusz miatt,csak van ezzel egy kis bibi

Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója lapunknak hangsúlyozza: munkatársaikat megilleti a személyes adatok védelméhez fűződő jog, a televízió egyes munkatársainak felekezeti hovatartozásának nyilvánosságra hozatalát a büntetőtörvénykönyv is szankcionálja.

Szerinte rossz történelmi időket idéz Magyar Péter listája. Tényi István, az ismert feljelentő a NAIH-nál már panaszt is tett jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt a politikus az ATV munkavállalóinak vallási hovatartozására vonatkozóan közzétett listája ügyében.

 Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke másfél perc után kisétált hétfőn este az Egyenes beszéd című műsorából, amiért szembesítették egy dossziéval, melyek alátámasztják, hogy hányszor és milyen körülmények között hívták meg őt az ATV különféle műsoraiba (6 alkalommal el is ment a kampány alatt), a Facebookon a politikus az ATV több munkavállalójának felekezeti hovatartozására vonatkozó adatokat publikált.

Ezen vallási adatok azonban szenzitív személyes adatnak minősülnek, közzétételére az érintett munkavállalók nem adtak felhatalmazást a Tisza Párt alelnökének, így azok közlése törvénytelenül történhetett.

Az ATV szerint rossz történelmi időket idéz Magyar Péter bejegyzése

Az ügyben a Media1-nek Németh S. Szilárd, a televízió vezérigazgatója (borítóképünkön) ma, kedden, nem sokkal ezelőtt telefonon közölte:

„Rossz történelmi kort idéz, amikor emberek hovatartozását kezdik el nyilvánosan listázni, ezért az ATV minden jogi lehetőséget megad munkatársai számára, ha úgy döntenek, hogy megvédik az őket megillető jogaikat. Hozzájárulásuk nélkül személyes adatot róluk más nem hozhat nyilvánosságra, az ilyen cselekedetet a büntetőtörvénykönyv is tiltja.”

Tényi István a NAIH-hoz fordult

Az ügyre nem csak az ATV reagált, de időközben Tényi István is közölte, hogy az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult bejelentéssel:

„Magyar Péter az ATV munkatársainak vallási hovatartozását részletező bejegyzése miatt a NAIH-hoz fordultam.”

„Ezek a vallási adatok olyan személyes adatnak minősülnek, amelyek az érintettek engedélye nélkül nem tehető közzé törvényesen”.

„Kérem a Tisztelt Hatóság állásfoglalását a fentebb részletezett ügy kapcsán. Véleményem szerint vizsgálni kell, hogy fennáll-e a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés, lehetősége” – írja Tényi.

Mit mond a Büntetőtörvénykönyv?

A Büntető Törvénykönyv 219. §-a szerint:

Aki a személyes adatot az adatkezelés céljától eltérően, jogellenesen kezel, büntettet követ el. Ez a bűncselekmény alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Minősített esetekben (például ha az adatkezelés jelentős érdeksérelmet okoz) a büntetés súlyosabb lehet.

Mint arról a Media1-en már beszámoltunk, Hont András, az ATV ÖT című műsorának állandó szereplője is megszólalt az ügyben.  Ezt írta:

„Amint látom az új Megváltó aktuális szórakozása, hogy felekezeti alapon listázza az ATV munkatársait. Szerintem ne álljon meg itt, hanem az ilyenkor szokásos ritmusnak megfelelően a faji regisztrálással folytassa. Velem ne kelljen fáradnia, segítek neki: én zsidó vagyok. ”

Frissítés 06.11 9:26

Megszólalt Magyar Péter

Magyar Péter a Media1 Facebook-oldalán, kommentben keresztül reagált a hírre. Ebben azt állította, hogy senkit sem nevezett meg a bejegyzésében:

„Nos, akkor nézzük a tényeket. Senkit nem neveztem meg. Viszont akár meg is tehettem volna, mert minden érintett büszkén vállalta a nagy nyilvánosság előtt, hogy a Hit Gyülekezete nevű »egyházhoz« tartozik”

Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy a tegnap esti bejegyzésében szerepeltette az érintett munkavállalók munkaköreit, így beazonosíthatók.

Magyar Péter listáját úgy mutatjuk, hogy a konkrét adatokat kipontoztuk.

„4.) az ATV …. szerkesztője … tag”
„6.) az ATV … műsorainak szerkesztője … tag”
„7.) A … főszerkesztője és a … szerkesztője, … tag”
„9.) az ATV … műsorainak szerkesztője … tag”

Mivel konkrét műsorok és területek konkrétan leírt munkavállalóiról van szó, így olyan, mintha a nevüket írta volna le.

Frissítés 2024.06.11. 11:08

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége szerint is törvénytelen a vallási lista

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke szerint Magyar Péter vallási listája több szempontból is jogsértő. Kocsi Ilona elmondta továbbá a Media1 érdeklődésére, hogy Vicsek Ferenc alelnök az ATV-t bíráló véleménye csupán az ő személyes magánvéleménye.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top