Connect with us

Sztori

Belenyúlnak a nyugdíj-ügybe, fontos új szabály lépett életbe

Mutatjuk a szabály legfontosabb részleteit.

Az Adó.hu arról számolt be, hogy a nyugdíjjogosultság és a nyugdíjösszege a szolgálati időtől és a nyugdíj alapjául szolgáló keresettől függ, tehét attól, hogy milyen munkáink voltak. Mint írták, ahhoz, hogy mire a nyugdíj elé kerülünk, ezek az információk rendelkezésre álljanak a nyugdíj-megállapításhoz, jogszabályba foglalták, hogy a munkáltatónak milyen dokumentumokat és meddig kell megőrizniük.

A nyugdíjkorhatár jelenleg (az 1957-től születetteknél) a betöltött 65. életév.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a vonatkozó jogszabály alapján 2024 januártól a megőrzendő dokumentumok köre bővült a foglalkoztatási igazolásokkal.

Tehát amennyiben a foglalkoztató jogutód nélkül megszűnik, akkor a megőrzendő iratok fellelhetősége érdekében köteles bejelenteni a székhelye, telephelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, hogy hol őrzi a fent nevesített munkaügyi iratokat.

Amennyiben a foglalkoztató nem, vagy késedelmesen, illetve nem az előírt módon teljesíti bejelentési, nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségét, mulasztási bírságot köteles fizetni. A bírság 50 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet, de ha a jogsértést egy éven belüli ismét megállapítják, akár 1 millió forint is lehet.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top