Connect with us

Sztori

Szigorítani kellene a 65 év felettiek jogosítványhoz jutását – véli a szakember,íme a részletek

Idén az év első felében csaknem 6523 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt. Ennél a megdöbbentően magas számnál már csak az okozók aránya sokkolóbb. Ugyanis ebből 996-ért a 65 év felettiek a felelősek. Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője szólalt meg az idős sofőrökkel kapcsolatban.

A sokkoló adat felveti a kérdést, hogy az idősek vezetési képességei milyen mértékben befolyásolhatják a közlekedés biztonságát. Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője a hirado.hu-nak elmondta, hogy szerinte a magyar rendszer nem elég szigorú, és az idősebb vezetők alkalmasságát nem csak orvosi vizsgálatok alapján kellene felmérni. Szakértők és a családok felelőssége egyaránt kulcsfontosságú a közlekedés biztonságosabbá tételében – írja a portál.

Magyarországon is egyre több a vita arról, milyen módon lehetne javítani a közlekedési szabályokat az idősek körében

– kezdte Kapitány Tibor, majd hozzátette: „a legutóbbi KSH-felmérés szerint a 65 év feletti korosztály okozza a legtöbb, személyi sérüléssel járó balesetet”.

Az autósiskola vezető szerint szerint hazánkban napjainkban az orvosok döntenek arról, az idősek alkalmasak-e a vezetésre, ám ez sok esetben nem elégséges.

– Az orvos a rendelőben csak az alapvető fizikai állapotot tudja felmérni, de azt nem, hogy az illető hogyan vezet a forgalomban. Ezért fontos lenne bevonni közlekedési szakembereket, akik akár egy 20 perces felmérés során meg tudják állapítani, hogy az idősebb vezető alkalmas-e a vezetésre – mondta Kapitány Tibor.

Magyarországtól eltérően, más országokban szigorúbb szabályrendszer szerint vezethet az idős korosztály, komolyabb átvizsgálás folyik a vezetési engedélyeinek meghosszabbítására: például van, hogy 70 éves kor felett külön engedélyre van szükségük a vezetéshez, Kapitány Tibor erről azt mondta:

„Érdemes lenne megfontolni, hogy Magyarországon is sűrűbb vizsgálatokhoz kössük a jogosítvány megújítását. A legnagyobb felelősség a családé, hiszen ők látják legjobban, hogy idős hozzátartozójuk még biztonságosan tud-e vezetni”.

Nem elégséges a rendszer

Kapitány Tibor kiemelte, hogy a mostani rendszer nem elégséges. Az autósiskola vezető szerint más országokhoz hasonlóan hazánkban is szükség lenne arra, hogy a 65 év feletti vezetők rendszeresen közlekedési szakemberek felmérésén vegyenek részt.

– Ez nem azt jelenti, hogy meg akarjuk vonni az idősektől a vezetés lehetőségét, hanem hogy biztosítsuk, akik az utakon vannak, azok valóban alkalmasak is erre” – mondta Kapitány Tibor, hozzátéve: – A közlekedési szabályok módosítása nem egyszerű folyamat, de mindenképpen szükség van rá, hogy csökkentsük a balesetek számát és biztonságosabbá tegyük az utakat.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top