Connect with us

Egyéb

Kiderült, ez jön a hamarosan megszűnő Ügyfélkapu helyett, már letölthető az alkalmazás

Biztonsági szempontból már elavult az Ügyfélkapu, ezen már néhány hónap múlva javítani fognak.

Az Ügyfélkapu az elmúlt években jelentősen megkönnyítette az ügyintézést, valamint a hivatalos dokumentumaink elérésének lehetőségeit, ám még így is sokan vannak, akik nem használják. A napokban felmerült a lehetősége annak, hogy egy teljesen más felületet kell megszoknunk.

Ez nem más, mint a Digitális Állampolgárság applikáció (DÁP), aminek honlapján már most számos tervezett újítást olvashatunk. Ennek tervezetét már 2022-ben elfogadták, a megvalósítás legfontosabb szakaszai azonban most következnek.

Már letölthető az alkalmazás

A tervek szerint ugyanis akár ezzel az alkalmazással is igazolhatjuk magunkat, kvázi digitális személyi igazolványként használva egy QR-kódot. A jövőbeli tervek között szerepel a gépjármű adás-vétel teljes ügyintézésének digitalizálása, mint ahogy a bankok, közművek szolgáltatásaiba való bejelentkezés, digitális aláírások használata, szerződések megkötése. Az egyik fő cél, hogy a fizikai okmányokat is kiváltsák az új megoldással, amiről ezt írják a honlapján:

„A Kormány 2022 decemberében fogadta el a Digitális Állampolgárság Programot. Célunk, hogy megkönnyítsük az állampolgárok életét. Olyan egységes és kiváló felhasználói élményt nyújtó digitális környezetet teremtünk, amely leegyszerűsíti az állampolgárok és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt. Milyen lesz a digitális állampolgárság? Olyan szolgáltatásokat alakítunk ki, amelyek teljes mértékben az állampolgárok igényein és elvárásain alapulnak. Digitális állampolgárként a jövőben a szolgáltatások igazodnak hozzád, és végre nem neked kell igazodnod az ügyintézéshez”

– írják.

Minden bizonnyal a fejlesztések folyamatosak lesznek, az Ügyfélkaput pedig addig is biztonságosabbá teszik, 2025. január közepétől Ügyfélkapu+ néven lesz használható, az új funkciók között a legfontosabb a kétfaktoros hitelesítés bevezetése lesz, tehát a mostani belépési rendszer jelentősen megváltozik, és a telefonunkra is szükségünk lesz a bejelentkezéshez – számolt be róla a HVG.

A Digitális Állampolgárság appról néhány nappal ezelőtt Vitályos Eszter kormányszóvivő beszélt. Közölte, hogy eddig 176 ezren töltötték le, a cél pedig, hogy már az év végére elérjék a 400 ezret, a használata azonban – csakúgy, mint az Ügyfélkapu esetében – önkéntes lesz.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Egyéb

To Top