Connect with us

Hírek

Végre egy jó hír az őszi óraátállítással kapcsolatban

Az őszi óraátállítás ezúttal egy olyan napra esik, ami után sokaknak lesz idejük megszokni az új rendszert.

Az óraátállítás kérdése Európában régóta vita tárgya. A legtöbb európai ország, Magyarország is, jelenleg az úgynevezett nyári időszámítást alkalmazza, amelynek során tavasszal egy órával előre állítjuk az órákat, majd október végén visszaállunk a téli időszámításra. De vajon meddig kell még ezt csinálni?

Az óraátállítás eredeti célja az volt, hogy a nappali világosságot jobban kihasználjuk, így csökkentve az energiafelhasználást. Az 1970-es évek energiaválsága idején széles körben bevezették Európában ezt az intézkedést. Az elmélet szerint azáltal, hogy több természetes fényt használnak a nap folyamán, csökken a mesterséges világítás és fűtés iránti igény, ami energiamegtakarítást eredményezhet.

Az óraátállítás előnyei és hátrányai

Bár az eredeti cél az energiamegtakarítás volt, ez a megtakarítás manapság sokkal kisebb mértékű, mint a múltban. A modern világítás és technológiák fejlődésével ez a hatás csökkent. Előnyként szokták emlegetni, hogy a nyári időszámítás során több órán át van világos a délutáni és esti órákban, ami sokak számára kellemesebb, és segíti a szabadidős tevékenységeket.

Azonban egyre több kutatás mutat rá arra, hogy az óraátállítás megzavarja a biológiai óránkat. Különösen a tavaszi átállás után tapasztalhatunk alvászavarokat, koncentrációs problémákat, sőt, néhány tanulmány szerint nő a szívrohamok és közlekedési balesetek száma is.

Tervezik-e megszüntetni az óraátállítást?

2018-ban az Európai Bizottság javaslatot tett az óraátállítás megszüntetésére, miután egy nagyszabású közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy az európai állampolgárok többsége eltörölné azt. Azonban a javaslat elfogadásának folyamata elakadt, több ország nem tudott megegyezni abban, hogy a téli vagy a nyári időzónát használják állandó jelleggel.

Jó hír a gyermekes családoknak

Legközelebb 2024. október 27-én kell majd hajnali 3 órakor visszaállítanunk az órákat 2 órára. Idén az októberi óraátállítás tehát az őszi szünet elejére esik. Ennek köszönhetően a gyerekeknek és persze velük együtt a szülőknek is lesz egy hetük, hogy megszokják az új rendszert.

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top