Connect with us

Sztori

Megszólalt a testvére: így teltek Karsai Dániel utolsó órái

Elfogyott a levegő, már nem tudták megmenteni: ezért halt meg Karsai Dániel

Szombaton, 47 éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász, aki több mint három éve küzdött az ALS nevű gyógyíthatatlan betegséggel. A Blikknek sikerült beszélnie testvérével, Karsai Péterrel, aki részletesen elmesélte, hogyan teltek Dániel utolsó napjai és órái.

Az utolsó napok és órák

Karsai Péter elmondta, hogy bár hónapok óta tudták, a betegség miatt a végzet közeleg, az utolsó órák mégis váratlanul érkeztek. Dánielnek a betegség okozta állapotromlása gyorsan következett be, noha a közelmúltban még akadtak jobb napjai is.

„Az utolsó roham végül legyőzte”, osztotta meg testvére. Az ALS a betegség végső stádiumában a tüdőt támadja meg, és szombat este hirtelen úgy érezte, elfogyott a levegője, nehezen kapott lélegzetet. A család azonnal mentőt hívott, és bár az orvosok mindent megtettek, sajnos már nem tudták megmenteni Dánielt.

Az utolsó időszak harca

Az elmúlt két évben Karsai Dániel neve összefonódott az aktív eutanázia jogáért való küzdelemmel. Az ALS-szel folytatott harca során a méltóságteljes halál jogát szerette volna elérni mindazok számára, akiket gyógyíthatatlan betegségek sújtanak. Szeptember elején az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította fellebbezését, ezzel kimondva, hogy a magyar kormány nem sért emberi jogokat az aktív eutanázia elutasításával. Dániel azonban egészen az utolsó pillanatig hitte, hogy joga van eldönteni, mikor ér véget a szenvedése.

A család gyásza

Karsai Péter mindvégig testvére mellett állt, legyen szó bírósági küzdelmekről vagy az otthoni ápolásról. A temetés részleteiről a család egyelőre nem szeretne beszélni, de tervezik, hogy szűk körben búcsúztatják el Karsai Dánielt.

Az alkotmányjogász utolsó Facebook-bejegyzése még mindig rezonál azokkal, akik ismerték őt: „A fájdalom ural mindent, méltósággal, emelt fővel, a sors szemébe nézve akarok eltávozni.”

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top