Connect with us

Sztori

Rengeteg településen TILOS csapvizet fogyasztani! ITT A LISTA!

A lakosságnak fontos, hogy betartsák a hatóságok ajánlásait, mert a szennyezett víz fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Az NNK folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és tájékoztatást nyújt, ha a víz minősége javul, vagy további intézkedések szükségesek.

A hosszú távú egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében a vízhasználati szabályokat maradéktalanul be kell tartani az érintett településeken.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) figyelmeztetést adott ki a Duna mentén fekvő települések, például Dömös, Pilismarót és Dobogókő lakosainak az árvíz által okozott szennyeződések miatt. Az árvíz következtében ezekben a térségekben a vízhálózatban bakteriális problémák jelentkeztek, ezért a csapvíz emberi fogyasztásra csak forralás után alkalmas. Az NNK külön kiemelte, hogy csecsemők és kisgyermekek esetében még a forralt víz sem ajánlott, számukra csak palackozott víz használható ivásra és fürdésre egyaránt.

Az NNK közleménye szerint az árvíz következtében a vízhálózat minősége veszélyes lett, és a helyreállítási munkálatok folyamatosan zajlanak. Fontos, hogy az érintett települések lakói a vezetékes vizet csak forralás után használják, akár iváshoz, főzéshez vagy mosogatáshoz. Különös figyelmet kell fordítani a kisgyermekekre, mivel számukra kizárólag palackozott víz javasolt a fertőzési kockázatok elkerülése érdekében.

A vízhálózatot rendszeresen ellenőrzik laboratóriumi vizsgálatokkal, és a helyreállítás során minden szükséges intézkedést megtesznek. Ha a víz minősége változik, a hatóságok azonnal tájékoztatják a lakosságot. Müller Cecília, az országos tisztifőorvos is hangsúlyozta az árvíz utáni fertőtlenítés fontosságát. Elmondta, hogy a közterületek fertőtlenítését a közútkezelők végzik, míg a helyi területek tisztításáról az önkormányzatok gondoskodnak. Az árvíz által érintett településeken különös figyelmet kell fordítani a vízhálózat tisztaságára és a lakosság biztonságára.

Több településen is problémát okoz a szennyezett ivóvíz, ezért a hatóságok gyors intézkedéseket hoztak. Az érintett helyszíneken lajtoskocsikból biztosítják az ivóvizet, és a lakosoknak javasolják a palackozott víz fogyasztását, különösen a gyerekek esetében.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top