Connect with us

Sztori

Fával fűtenél télen? Fontos változásokra készülj:

A fával fűtők számára az idei fűtési szezon előtt kedvező hírek érkeztek, hiszen a brikett és tűzifa árak mérséklődtek a tavalyi évhez képest. Ez sokak számára meglepő, hiszen az elmúlt években folyamatosan drágultak ezek az energiaforrások.

Bár az árak még mindig magasabbak, mint korábban, a csökkenés mégis megkönnyíti a téli felkészülést. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban a brikett ára közel 4 százalékkal esett vissza, míg a tűzifa ára jelentősen, majdnem 8 százalékkal csökkent.

Ez a pozitív tendencia azt mutatja, hogy a fával fűtők idén könnyebben átvészelhetik a hideg hónapokat, bár az árak növekedése a fűtési szezon közeledtével várható. A távfűtés helyzete azonban más jellegű problémákat vet fel, hiszen a lakossági távhő ára évek óta változatlan, miközben a gáz ára folyamatosan nőtt.

A szakértők szerint a távfűtés hosszú távon fenntarthatatlan lehet, különösen mivel a termelés nagy része földgázra támaszkodik. Az állami erdészeti társaságok kedvező árakkal próbálják enyhíteni a helyzetet, de tűzifaprogram bevezetése nem várható 2024-ben.

A fűtési költségek csökkenése jó hír, de a hosszú távú fenntarthatóság továbbra is kérdéses. A piaci változások arra utalnak, hogy a fűtési szokások átalakulása elkerülhetetlen lesz a jövőben.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top