Connect with us

Sztori

Szigorúbb szabályok jönnek: teljesen kitiltanák innen a dohányzást

Szigorúbb szabályok jönnek: teljesen kitiltanák innen a dohányzást. Az Európai Bizottság új javaslata drasztikusan szigorítaná a dohányzás szabályait az Unióban:

még a szabadban lévő közösségi terekről is száműzve a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket.

A kiszivárgott tervezet alapján a Bizottság nemcsak a hagyományos cigarettákat, hanem minden olyan eszközt kitiltana ezekből a területekből, amely füstöt vagy aeroszolt bocsát ki. Ide értve a hevített dohánytermékeket és a nikotinmentes e-cigarettákat is.

A javaslatot kedden terjeszthetik be, és ha elfogadják, a nyilvános helyek, mint például kávézók, éttermek és bárok szabadtéri részei is füstmentessé válnának. Ez jelentős változást hozhat sok országban, például Magyarországon, ahol jelenleg még megengedett a dohányzás a vendéglátóhelyek teraszain, ha a tulajdonos nem szabályozza azt külön.

A Bizottság iránymutatása alapján nemcsak a szórakozóhelyek, hanem a tömegközlekedési csomópontok, így a buszmegállók és repülőterek is mentesek lennének a füsttől. Ezenkívül a javaslat kiterjedne az olyan közösségi területekre is, mint a játszóterek, állatkertek és uszodák, ahol gyermekek tartózkodhatnak, valamint a munkahelyek, kórházak és idősotthonok szabadtéri részeire.

A Bizottság terve szerint a dohányzási tilalmak nemcsak a dohányzás egészségügyi kockázatait igyekeznek csökkenteni, hanem az elektromos cigaretták és hevített dohánytermékek terjedése ellen is lépéseket kívánnak tenni. Az új szabályok célja, hogy megvédjék a nyilvánosságot mindenféle káros hatástól, amit a dohánytermékek okozhatnak, legyen az hagyományos vagy új típusú.

Bár Magyarországon már most is tilos a dohányzás számos helyen, például játszótereken és buszmegállókban, a teraszok és egyéb kültéri közösségi terek jelenleg még nem esnek ilyen szigorú szabályozás alá. Az Európai Bizottság szándéka azonban egyértelmű: minden közösségi térben meg akarják védeni az embereket a dohányzás és a vele járó káros anyagok hatásaitól.

Ez az új javaslat jelentős vitákat generálhat a dohánytermékek fogyasztásával és szabályozásával kapcsolatban, és ha elfogadják, akár már jövőre életbe léphet. Az európai országoknak tehát fel kell készülniük egy olyan jövőre, ahol a szabadtéri dohányzás is a múlté lehet.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top