Connect with us

Sztori

Rendkívüli döntéseket hoztak Magyarországon az árvízhelyzet miatt

Az egyre élesedő helyzet miatt Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs.

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Mi történt az árvízvédelmi operatív törzs ülésén?

Meghallgatták a védekezésben érintett valamennyi állami szerv vezetőjének jelentését. A helyzetértékelést követően a vezetők meghatározták az azonnal végrehajtandó feladatokat, valamint jóváhagyták a következő napokra vonatkozó árvízi védekezési terveket.

Orbán Viktor megállapította: a védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások rendelkezésre állnak – mondta Havasi Bertalan.

Az árvízhelyzet fokozódik

A GYSEV vonalán korlátozásokra kell számítani, Csehországban is korlátozzák a vasúti forgalmat az áradások miatt – közölte a Mávinform hétfőn az MTI-vel.A közlemény szerint a Deutschkreutz-Sopron-Ebenfurth-Wien Hbf. vasútvonalon a vonatok csak Neufeld an der Leitha állomásig járnak, Deutschkreutz-Sopron között közlekednek a vonatok. A Sopron-Wiener Neustadt vasútvonalon nem közlekednek a vonatok – jelezték.

A Fertőszentmiklós Neusiedl am See vasútvonalon a vonatok csak Fertőszentmiklós és Pamhagen között közlekednek. Közölték azt is, hogy Csehországban a kiterjedt áradások miatt erősen korlátozzák a vasúti forgalmat, emiatt a Budapest-Berlin közötti Metropol EN vonatok Breclav állomásig közlekednek. A München-Varsó és a Graz-Berlin vonatok nem közlekednek. Az utasok számára nincs alternatív csatlakozás, így legfeljebb Breclav vasútállomásra juthatnak el – tudatta a Mávinform.

Tovább emelkedik a Duna és a Morava vízszintje

Továbbra is emelkedik a Morva és a Duna vízszintje Nyugat-Szlovákiában, a Duna a fővárosban, Pozsonyban délután tetőzhet – jelentette hétfő reggel a szlovák média.A Morva folyó mentén fekvő Kopcsány községben a szlovák meteorológusok által előrejelzettnél gyorsabban emelkedik a vízszint. A Duna reggel Pozsonyban 866 centiméterre emelkedett, és a nap folyamán a vízszint várhatóan kilenc méternél is magasabb lesz.

A magas víz miatt a fővárosban egyes villamos-, busz- és trolibuszjáratok módosított útvonalon közlekednek. Az óvárost árvízvédelmi gátakkal igyekeznek megvédeni a Dunától. Nyugat- és Közép-Szlovákiában közlekedési problémákkal kell számolniuk, egyes szakaszokat elöntött a víz, máshol pedig kidőlt fák okoznak gondot. Az eredeti előrejelzésektől eltérően a legnagyobb nehézségek Szlovákiában nem a Morva medencéjében, hanem a Dunán várhatók, mivel a Németország és Ausztria felől érkező árhullám a vártnál nagyobb lesz – mondta Tomas Taraba környezetvédelmi miniszter.

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top