Connect with us

Sztori

Karsai Dániel: Az égiek új korszakot nyitottak az életemben

Az aktív eutanázia mellett kiálló Karsai Dániel alkotmányjogász Post Mortem bejegyzéssorozatában ezúttal arról is megemlékezik, hogy éppen két esztendő telt el azóta, hogy megkezdte a betegséggel való küzdelmét.

Ma van két éve, hogy Karsai Dániel kézhez kapta a kaposvári kórháztól a diagnózist, mégpedig azt a szörnyű hírt, hogy a gyógyíthatatlan ALS-ben (amiotrófiás laterálszklerózis) betegségben szenved. A nagybeteg alkotmányjogász most ennek emlékét és mindennapjainak jelenlegi alakulását Facebook-bejegyzésben osztotta meg POSZT MORTEM LXXXVI. – Két év vakáció cím alatt.

Úgy emlékszik vissza az elmúlt két év kezdetére, hogy az égiek egy új korszakot nyitottak az életében, amiben minden benne volt és van: legsötétebb, hideg, szeles és havas éjszaka a sátorban és mágikus napfelkelte a Radnai-havasokban. Éjsötét depresszió és tökéletesen boldog pillanatok, mint például Peti meglepi születésnapi bulija, vagy a Lélegezz! előadás nála.

Arra is kitér, hogy múlt ősszel fordultak igazán komolyra a dolgok: a fizikai leépülése folyamatos. Mára teljesen kerekesszékhez kötött, önellátásra képtelen lett, ám ennek kialakulásával párhozamosan egyfajta szellemi felépülés is lezajlott benne.

Nem, nem vagyok próféta vagy megvilágosodott guru. De az elmúlt egy ėvet pár éve még nem tudtam volna így végig csinálni. A strasbourgi eljárás és a nyomában az élet végi döntésekhez való jogról megindult közbeszéd páratlan volt Magyarországon. És még messze nincs vége, hiszen jelenleg nincs jogunk méltósággal meghalni, csak méltatlanul szenvedni. Az egészet megkoronázta a színdarab, melynek alkotótársa lehettem…

– írja Karsai, aki azt is elárulja posztjában, hogy a napokban valaki felvetette neki, sokan bevállalnák a betegségét, ha ilyen sikeresen fejezhetnék be az életüket. Karsai Dániel leszögezi, ha mérleget kellene vonnia, az neki pozitív lenne, de ilyen ördögi paktumot nem kötne, mert a világi siker jó dolog, de csak eszköz magasabb célok elérése érdekében.

„Én próbálom emelt fővel elfogadni, amit a sors ad, és kihozni belőle a maximumot” – írja.

Karsai Dániel alkotmányjogász júniusban fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), ugyanis úgy gondolta, az alaptörvény sérti az emberi önrendelkezési jogot az aktív eutanázia tiltásával. Mint ahogy azt korábban az Index megírta, a keresetét a bíróság elutasította, de ő továbbra sem adja fel.

Karsai Dániel felülvizsgálati kérelméről szeptember másodikán születik döntés Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top