Connect with us

Sztori

Új támogatást vezetnek be Magyarországon a kisgyermeket nevelő szülőknek

Hamarosan új, kisgyermeket nevelő szülőket érintő támogatást vezethetnek be, amely előkészítési feladatait már megkezdték.
A „kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása”, amit a leginkább csak bölcsődei támogatáskánt emlegetnek, még 2023 márciusában megszűnt, a Magyar Államkincstár (MÁK) nem hosszabbította meg a határidőt – írja a Pénzcentrum.

Ekkor a kormány már belengette, hogy megújult formában ismét bevezetik majd a támogatást. Februárban ki is írták a pályázatot, azóta viszont nem igazán hallani erről semmit. Áprilisban, mely a bölcsődei beiratkozások időszaka, a MÁK azt közölte, hogy a projekt előkészítési feladatait megkezdték, és remélhetőleg minél előbb igényelni lehet majd a bölcsődei térítési díj támogatását a kisgyermekes szülők számára

Új támogatás a kisgyermekes szülőknek
Most azonban ismét előtérbe került a támogatás egy kormányrendelet-módosításnak köszönhetően, amely meghatározza azokat a bölcsődei szolgáltatókat, ahol igénybe vehető a „Tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező kisgyermeknevelők ösztönző támogatása” illetve a „Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása”. Aszolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett és állami, egyházi vagy egyéni vállalkozó által működtetett, bölcsődei ellátást biztosító intézmény, szolgáltató vagy napközbeni gyermekfelügyeletet nyújtó szolgáltatónál vehető igénybe a támogatás.

A szülők számára a legfontosabb részlet, hogy emelkedtek az igényelhető keretösszegek, eszerint a támogatás mértéke gyermekenként legfeljebb havi 50 ezer forint lehet.

Egyedülálló szülő, menekült hátterű szülő, Gyvt. szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, sajátos nevelési igényű, korai fejlesztésre jogosult, tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülő számára gyermekenként legfeljebb havi 65 ezer forint támogatás biztosítható. A támogatás összege nem haladhatja meg a támogatást igénylő által fizetett személyi térítési díj 100 százalékát. A rendeletmódosítás alapján azonban nem derül ki, hogy mikor indul a pályázat, a MÁK még nem hirdette ezt meg.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top