Connect with us

MiASzösz?

700 forint közelébe ugorhat az üzemanyagár – a kormány sem maradt csendben

Ha Ukrajna teljesen elzárja a Barátság kőolajvezetéket, nagy bajba kerülhetnek a haza autósok. Szijjártó Péter és szlovák kollégája azon van, hogy ezt elkerüljük.

700 forinthoz közelíthet az üzemanyagok ára Magyarországon, ha Ukrajna teljesen elzárja a Barátság kőolajvezetéket – számol be az RTL Híradója.

Az ukránok június vége óta blokkolják a legnagyobb orosz magáncég, a Lukoil szállítmányait – egyelőre a felét. Weinhardt Attila, a Portfolio vezető elemzője úgy véli: ennek inkább politikai-nyomásgyakorlási okai vannak, hisz gazdaságilag Ukrajnának sem érdeke, hogy tranzitbevételektől essenek el.

A Politico cikke szerint az új ukrán szankció részben éppen a magyar kormány oroszbarátnak bélyegzett politikáját bünteti. Szijjártó Péter reagált is már a lépésre. „Ukrajna döntése alapvetően veszélyezteti Magyarország ellátásbiztonságát” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az EU-megbízottak brüsszeli tanácskozásán. Hozzátette: „Elfogadhatatlan lépés ez Ukrajnától, egy olyan országtól, amely az Európai Unió tagja akar lenni, és egyetlen döntéssel […] alapvető veszélybe sodorja az olajellátást.”

A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ha Ukrajna teljesen elzárná a Barátság kőolajvezetéket, az 700 forint közelébe verheti fel az üzemagyagárakat Magyarországon.

Pletser Tamás ugyanakkor hozzátette: „Magyarországnak van 90 napnyi kőlaj- és kőolajtermék-tartaléka. Ilyen esetben ideiglenesen ezt is fel lehet használni.”

A Külgazdasági és Külügyminisztérium délután azt mondta: „Magyarország és Szlovákia együtt konzultációs eljárást kezdeményezett az Európai Uniónál Ukrajnával szemben.”

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: MiASzösz?

To Top