Connect with us

Sztori

Jön a gázszámlacsavar, avagy ugyanakkora fogyasztásnál miért fizetünk jóval többet augusztusban

Miért lesz, lehet különbség a júliusi és augusztusi diktálós gázszámlák között? Mert lesz! Ezt magyarázzuk el, hiszen közeleg július 31-e, amikor lezárul a rezsicsökkentett gázév időszaka, majd kezdődik az új.

Július 31-én zárul ez a kedvezményes év, azaz 2023.08.01-2024.07.31 között jár a 63645 MJ minden egyes lakossági fogyasztónak. Ami a közhiedelemmel ellentétben nem 1729 m3, hanem jellemzően annál több. Pl. 35-ös fűtőérték esetén 1818 m3. Ez a szám jellemzi a budapesti fogyasztókat is.

Az biztos, hogy a diktálós gázórásoknak azonos fogyasztás mellet érzékelhetően különböző számlák jönnek majd a júliusban és az augusztusban. Az utóbbi láthatóan magasabb lesz. A kérdés, hogy miért? Ennek jártunk utána Ribárszki Anna segítségével, aki annak a ma már 110 ezres, gázszámlázással foglalkozó Facebook-csoportnak az alapítója, amelyben segítséget nyújtanak a számlák értelmezésében.

A civilben matematikatanár az Infostart kérésére a lehető legrövidebben magyarázza, hogy miért van ez így.

Gázszámlamatek

Ha valaki a megelőző időszakban keveset (1818 köbméter alatt) fogyasztott, azaz van „sprórolt” kedvezményes mennyisége, és júliusban a normál kedvezményes felett fogyaszt, akkor is kaphat teljesen kedvezményes számlát. Például június végéig csak 1768 m3-t fogyasztott, de neki 1818 jár, akkor akár 50 m3-t is elhasználhat úgy, hogy mindet I. árkategóriában kapja. Azaz minden köbmétert valamivel 100 forint feletti áron számláznak majd.

Akinek nincs ilyen tartaléka, azoknak júliusra körülbelül 752 MJ kedvezményes jár, ami fűtőértéktől függően kb. 21 köbméter.

fotó: Infostart
fotó: Infostart

Ez azoknak gond, akik melegvízre, esetleg főzésre is használják a gázt, ők bár nyáron nem fűtenek, de 30-50 köbmétert gázt simán elhasználnak, különösen ha régebbi típusú kazánjuk van.

Augusztus 1-től viszont más lesz a helyzet, hisz újraindul nulláról az egész. Azaz

nincs megmaradt kedvezményes mennyiség, sőt az alap kedvezményes is kevesebb lesz mint júliusra, csak 605 MJ, ami kb. 17 m3.

Csak fűtésre állított felhasználóknál, ha júliusban is használ gázt, és van tartaléka, kaphat I. árkategóriás számlát. Ha nincs tartaléka, de volt gázfelhasználás, akkor neki az mind piaci áras. Augusztusban pedig mindenképp piaci áras lesz, hisz nem lehet áthozni a spórolt mennyiséget július 31. utánra. Ne feledjük, hogy a versenypiaci ár 767 Ft/köbméter, szemben a valamivel több, mint 100 Ft-nál.

Ez a tapasztalatunk szerint egy 30-35 köbméter körüli havi fogyasztásnál 8-12 ezer forinttal magasabb számlát eredményez majd a júliusihoz képet, pedig a fogyasztás, ahogy írtuk, ugyanaz marad.

Miért van ez a különbség?

Mert az idei enyhe tél miatt egy-egy fűtési hőmérsékleti tényezőre nagyobb mennyiség esett, mint egy átlagos évben. Augusztus 1-től viszont átlagos évre számolnak, hisz nem tudni előre, hogy milyen lesz.

Szeptember első felében is csak az augusztusival megegyező kedvezményes mennyiség várható, aztán a második felében – ha az időjárás is olyan lesz -, nőhet meg a kedvezményes mennyiség. Ha esetleg ismét olyan szeptemberünk lesz, mint tavaly – azaz egyáltalán nem kell fűteni -, akkor egész szeptemberre is csak annyi jár, mint augusztusra. És ez végül is nem is lenne rossz, télen ugyanis jól jön majd a fel nem használt mennyiség – tette hozzá végül Ribárszki Anna a nekünk írt minielemzésben.

Continue Reading
Hírdetés

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top