Connect with us

Sztori

A kiesés ellenére óriásit kaszált a magyar válogatott-Ezt nézd!

Két vereséggel és egy győzelemmel zárta az Európa-bajnokságot Magyarország, a játékosoknak azonban így sem búslakodniuk. 

A továbbjutás azonban nem sikerült, mert Grúzia legyőzte Portugáliát. A játkosoknak azonban bőven nincs okuk búslakodni. A magyar válogatott az Eb-kijutásnak, illetve -szereplésnek köszönhetően négymilliárd forint feletti összeget keresett.

Az UEFA összesen 300 millió eurót oszt szét a résztvevő országok között, ezek a pénzek teljesítményarányosan kerülnek szétosztásra, a szövetségekhez eljutatott összegek 30 százalékát kapják a kerettagok, 15 százalékát pedig a stábtagok – írja a Player.

A magyar csapat a kijutással 9,5 millió eurót keresett (3,7 milliárd forint), ehhez jött hozzá a skótok elleni győzelem, ami újabb egymillió eurót hozott (396 millió forint), így összesen 4,1 milliárd forintot keresett a kijutásnak és az Eb-szereplésnek köszönhetően a magyar válogatott.

Magyarországon a focisták nettó havi fizetése 4,5 millió forint körül mozog, ugyanazon a szinten, mint Ausztriában. 2010-hez képest a focistafizetések legalább tízszeresére nőttek.

Az UEFA kimutatása szerint jelenleg egy magyar csapat átlagosan 8,3 millió eurót költ bérekre, ami közel duplája a csehországi, szerbiai vagy romániai szintnek, de magasabb a hazainál ugyancsak előrébb sorolt lengyel és horvát ligára jellemzőnél is – írja a focistafizetéseket elemző cikkében a G7.

Miután itthon a kormányzat jelentősen növelte a focisták kedvező adózásának értékhatárát, tavaly pedig a munkáltatót terhelő kifizetést is végleg eltörölte, így a csapatok összes (focistákhoz kapcsolódó) költségének nagyjából 80-85 százaléka a labdarúgók bankszámláján landolhat. Jelenleg ez átlagosan havi nettó 4,2-4,6 millió forint közötti összeget jelenthet.

Ez azt jelenti, hogy nettóban a focisták Magyarországon nagyjából annyit keresnek, mint Ausztriában. Ausztriában a bruttó fizetések sokkal magasabbak, de Magyarországgal ellentétben ott adózni is kell, méghozzá sokat.

Vélhetően a príma magyarországi focistafizetések is szerepet játszanak abban, hogy a magyar bajnokság nem küldő, hanem inkább fogadó a játékospiacon. Miközben a hasonló méretű országoknál az a jellemző, hogy a helyben kinevelt tehetséges focisták magasabban rangsorolt ligákba szerződnek, ezzel is jelentős bevételhez juttatva a helyi klubokat, Magyarországon ez nem igazán működik.

2010-hez képest a focisták fizetése legalább tízszeresére nőtt, párhuzamosan a klubok bevételeinek ekkora mértékű emelkedésével. Pontosan nehéz megmondani, hogy mekkora a növekedés, mert 2010 előtt a csapatok nem dúskáltak a pénzben, így a játékosok fizetésük nagy részét jellemzően egyéni vállalkozóként vagy vállalkozásként kapták.

Papíron az élvonalbeli klubok bérköltsége harmincszorosára nőtt.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top