Connect with us

Sztori

Pár órát késett de érkezik!Hatalmas jég és orkán – órákon belül lecsap a vihar Magyarországra

‼️
ÉRKEZŐBEN,KÉSETT PÁR ÓRÁT, zivatarrendszer hasít a déli,délkeleti országrész felé, piros riasztás is lehet!! Kocsival fa alá ne parkoljunk, ha elmegyünk otthonról az ablakokat csukjuk be!!

Órákon belül lecsap a vihar Magyarországra.

Az Európai Viharjelző Szolgálat (ESTOFEX) 3-as fokozatú figyelmeztetést adott ki délkelet Magyarország területére, ami súlyos időjárási körülményekre utal. Délutánra akár piros zivatarriasztás is kiadásra kerülhet a heves zivatarok miatt, amelyek jelentős károkat okozhatnak.

Az első hullám zivatarai már lecsengtek, de a legintenzívebb viharok csak most következnek. A délután második felében a hullámzó hidegfront előterében elhelyezkedő meleg-nedves légtömeg ideális feltételeket teremt a heves zivatarok kialakulásához. Ezek a viharok főként a Tiszántúlt és a délkeleti régiókat érinthetik.

A légkörben jelentős mennyiségű energia halmozódhat fel, amely más tényezőkkel együtt kedvez a rendkívül heves, akár károkozó zivatarok kialakulásának. A WRF modell is extrém magas CAPE-értéket (zivatarok által hasznosítható konvektív energia) mutat az ország keleti felére, ami további bizonyíték arra, hogy komoly viharokra kell számítani.

Az ESTOFEX előrejelzése szerint Magyarország délkeleti területein a legerősebb szupercellák orkán erejű szélrohamokkal és akár 6 centimétert megközelítő jégesővel érkezhetnek. Ez a térség Nyugat-Románia és Észak-Szerbia mellett különösen veszélyeztetett.

A HungaroMet 11 vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a heves zivatarok miatt, de az időjárási helyzet súlyossága miatt akár a harmadfokú, piros zivatarriasztás is elrendelhető.

Fontos, hogy mindenki vegye komolyan a figyelmeztetéseket és riasztásokat. Kövessék nyomon a csapadékgócok mozgását a radarképeken, és tájékozódjanak az aktuális helyzetről, mielőtt útnak indulnak. Az elővigyázatosság és a megfelelő tájékozódás életeket menthet, valamint csökkentheti az anyagi károk mértékét.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top