Connect with us

Sztori

Gyorshír: Megérkeztek a újabb részvételi adatok 😮

Közel ötven nemzetközi megfigyelő van jelen, megszóltalt Orbán

Választ az ország: vasárnap a helyi önkormányzati képviselőkről és polgármesterekről, az Európai Parlament magyar tagjairól, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőkről is döntenek a választáson. Szavazni reggel 6 és este 19 óra között lehet

11.46 – Mindenki menjen szavazni

Az a legfontosabb, hogy a választópolgárok menjenek el szavazni – mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök az MTI-nek, miután vasárnap Szegeden leadta szavazatát az európai uniós és önkormányzati választásokon. Az államfő rövid nyilatkozatában megköszönte azoknak, akik ma elmennek választani.
Hozzátette: úgy gondolja, hogy a választásokkal „hozzásegítjük a választópolgárokat ahhoz, hogy mindenki ki tudja fejezni akaratát”. Sulyok Tamás kiemelte: „ha a demokratikus akaratképződés megvalósul ma, akkor itt, Magyarországon és az egész Európai Unióban nyugodtak lehetünk.”

11.42 – Közel 23 százalékos részvételi arány 11 órakor

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 22,89 százaléka (1 802 332 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

 

  • A fővárosban a szavazók 21,98 százaléka, 295 259 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.
  • A vármegyék közül a részvételi arány 11 órakor Tolna vármegyében volt a legmagasabb, 25,72 százalék, ami 45 117 szavazót jelent.

A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt: 19,12 százalék, 83 255 szavazó.

11.20 – Magyar Péter új rendszerváltást akar 

Fontos választás a mostani, ma azt mondhatják a magyar emberek, hogy „eddig és ne tovább!” – mondta Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, európai parlamenti listavezetője vasárnap újságíróknak, miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében. Hozzátette: új rendszerváltást szeretnének.

Magyar Péter azt mondta, olyan eredményre számít, ami „talán a Holdról nem fog látszani, de a Karmelita kolostorban bizonyosan”, az emberek erős jelzést küldenek a hatalomnak.

„Le fogjuk zárni az elmúlt 20 évet” – jelentette ki, és úgy fogalmazott: ez nem egy rövidtávfutás, inkább egy maratonba oltott gátfutás lesz. Közölte: a vasárnapi választás tétje, hogy az emberek azt a húszéves múltat választják-e, amit Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc tönkretett, és amelyben Magyarország mára az Európai Unió második legszegényebb és legkorruptabb országa lett úgy, hogy 40 ezer milliárd forint érkezett az országba húsz év alatt, és több mint 40 ezer milliárd forinttal nőtt az államadóság.

11.07 – Orbán: Szentkirályi Alexandra marad a fővárosi politikában, erős vezető lesz

Ez az első olyan európai választás, amikor van egy olyan téma, amely áthúzódik a tagállamok szinte mindegyikén: mindegyik országban a háborúról szól a kampány, ez most összeurópai kérdés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, miután leadta voksait az európai parlamenti és önkormányzati választáson a főváros XII. kerületében.

Szentkirályi Alexandráról szólva kiemelte, hogy személyében évtizedek óta a legjobb jelöltet állították. „Nagyon büszke vagyok arra a munkára, amelyet – bepótolva egyébként a korábban el nem végzett munkákat is – Szentkirályi Alexandra elvégzett” – mondta. Hozzátette: várakozásai szerint Szentkirályi Alexandra marad a fővárosi politikában és egy nagy jövő előtt álló, erős vezetője lesz a Fidesznek.

10.52 – Mintegy ötven nemzetközi megfigyelő van jelen a voksoláson

Mintegy félszáz nemzetközi megfigyelő regisztrált a vasárnapi választásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adataiból. Öt éve az EP választást 33, míg az önkormányzati és nemzetiségi választást 30 nemzetközi megfigyelő követte.

 

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint 48 nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak a választásra: a nagykövetségek közül az indonéz, a kazah és az üzbegisztáni öt megfigyelőt akkreditált. Azerbajdzsán, Georgia, Törökország, Montenegró és Üzbegisztán 2-2, Kazahsztán három, Bosznia-Hercegovina egy megfigyelőt regisztrált,

A European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) nevű szervezettől 23 megfigyelőt regisztráltak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közösen két, az Election-Watch.EU nevű szervezet pedig négy megfigyelőt akkreditált a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak vasárnapi választására.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top