Connect with us

Sztori

Extra felettébb jelentős támogatást kaphatnak számosan – A jogosultak egy része nem tud róla, nálunk a teljes névsor!

Extra felettébb jelentős támogatást kaphatnak számosan – A jogosultak egy része nem tud róla, nálunk a teljes névsor!

Mindenki kedvence, a 160 ezer forintos extra segítség

Számunkra előnyt jelentő 160 ezer forintot tehetnek mindennapi zsebpénzévé számosan. Gyakran csak kevesen tudnak erről az extra forrást megteremtő lehetőségről, pedig mintegy 160 ezer forint jár több magyar állampolgárnak az új minimálbér-emelést követően. Azok, akiket súlyos betegség tesz próbára, kiemelten érdekelhetik ez az összeg, ugyanis a tény, hogy a minimálbér a 2023-as év végétől 15%-kal nőtt, azt is jelenti, hogy az adóalapkedvezményük is jelentős mértékben emelkedett. Ennek az előnynek az értéke éppen a jelenlegi minimálbér összegéhez kapcsolódik. Pontosítva azt, hogy a 2024-es évben a havi összeg pontosan 13 300 forintra növekedett, ami éves szinten szinte hihetetlenül is hangzik: majdnem 160 ezer forintot tesz ki.

 

A minimálbér és a bérminimum változásai

Képzeljük csak el, az új jogszabály alapján a minimálbér összege 2023. decemberétől 15%-kal 266 800 forintra, míg a garantált bérminimum 10%-kal 326 000 forintra emelkedhet. Az adóalap-kedvezmény mértéke havonta a minimálbér harmadának 15 százaléka, 100 forintra lekerekítve, ami 2024-ben 13 300 forint lesz. Ha nem látjuk el ezt az előnyt, évente akár 160 ezer forinttól eshetünk el.

 

Az érvényesítést kedvezményigénylési időszak korlátozza

Fontos! Ha valaki még soha nem kért adókedvezményt, jóllehet a súlyos betegsége már hosszabb ideig fennáll, képes lehet arra, hogy az ötéves elévülési időt figyelembe véve visszamenőleg igényelje.

Az adóalap-kedvezmény nyújtotta előnyt az állam adja a dolgozóknak, akiknek valamilyen rászorultságuk van. Ez azt jelenti, hogy lehetőséget ad kevesebb adófizetésre, mint más adót fizetőknek. Bizonyos betegségek esetében az adóalap-kedvezmény kalkulációját az orvosi igazolások vagy a betegségek BNO kódja alapján lehet megtenni időben.

Általában az alábbi betegségek teszik lehetővé a kedvezmény igénylését:

különböző hallási és látási fogyatékosságok, mély fogyatékosságok és viselkedési zavarok, egyes mozgásszervi fogyatékosságok, különböző fejlődési rendellenességek, bizonyos típusú daganatos betegségek, személyek, akik mesterséges testnyílással élnek, egyes immunbetegségek, súlyos emésztőszervi betegségek, különféle endokrin és anyagcsere betegségek, vérszegénységben szenvedő betegek, krónikus légzési elégtelenségben szenvedő személyek, veleszületett és megszerzett szívbetegségek, egyes fejlődési rendellenességekkel születetterek, és endometriózis esetén.

Az előny igénybevételéhez egy orvos kiállít egy igazolást a betegségről. Ezt az igazolást a beteg két alkalommal nyújthatja be a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz (NAV):

az első alkalom az adóelőleg megállapítására, a második alkalom pedig a személyi jövedelemadó bevallásakor májusban van.

Az igazolásnak tartalmaznia kell a beteg személyes adatait, lakcímét, adóazonosítóját, a szakorvosi dokumentáció kiállításának dátumát, a sérülés véglegességét vagy átmenetiségét, jóváhagyva az igazolást kiadó szakorvos vagy háziorvos aláírásával és pecsétjével.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top