Connect with us

Sztori

Itt a szakértő bejelenése:Ilyen lesz az idei nyár

Milyen lehet a nyár 2024-ben? Mutatjuk, mit okozhat az El Nino idén.

Az elmúlt tél rendkívül meleg időjárást hozott Magyarországon, különösen a február hozott egészen elképesztő rekordot.

A meteorológiai szolgálat az idei tél rekordjairól közölte, hogy a legmagasabb nappali hőmérsékletet február 27-én Körösszakálon mérték, 22,0 fokot. A tél legalacsonyabb hőmérsékletét pedig Zabarban január 10-én és 20-án, mínusz 14,1 fokot.

Mi lesz itt nyáron?

Ehhez jelentős mértékben hozzájárult az El Nino jelenség. Ez a következő hónapokban gyengülni fog és a nyár folyamán már egészen más időjárási mintázat körvonalazódik. Valószínűleg nem vagyunk egyedül, akit a tavasz elindultával már érdekel, milyen lesz a 2024-es nyár. Sokan már kezdik lefoglalni a szállásokat és tervezgetik, hogy belföldön pihennének, vagy külföldre mennének nyaralni. (Például Albániába, ami az új Horvátország és Görögország lehet)

Az El Nino a trópusi Csendes-óceánon ismétlődő éghajlati mintázat meleg szakasza, amely az El Nino-Southern Oscillation (ENSO) néven ismert. Ennek során a Csendes-óceán nyugati részén a légkörbe kibocsátott hő az éves globális felszíni átlaghőmérséklet felgyorsult emelkedését okozza. Az előző 2023 júniusában érkezett meg azok után, hogy három éven át hideg párja, a La Nina volt jellemző az ENSO hűvös szakaszában.

Az El Nino 2023 decemberében volt a csúcson, az utóbbi időben már gyengülőben van. Érdekesség, hogy az USA Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala (NOAA) szerint 55 százalék az esélye, hogy a La Nina 2024 június-augusztusában ismét beköszönt.

Magyarországon az erős El Nino-k az átlagosnál 20 százalékkal csapadékosabb időszakokkal járnak együtt.

Mit okoz mindez? Ez a fokozott párolgás révén nyáron megakadályozza a hosszabb, egybefüggő hőhullámok kialakulását. Télen pedig az átlagosnál enyhébb idővel jár együtt, rendszerint csak januárban jelentkezik egy 2-3 hetes átlagosnál hidegebb időszak. Az elmúlt 9 hónap időjárása nagyjából megfelelt ezeknek a kritériumoknak hazánkban.

Megdőlhet a melegrekord

Mi várható? Az El Nino a következő hónapokban tovább gyengül és május környékén az ENSO semleges állapotba megy át, majd a legfrissebb előrejelzés szerint nyár közepétől akár újabb La Nina fázis veheti kezdetét. Ahogy a La Nina időszakába kerül időjárásunk, növekedni fog a nyári hőhullámok kockázata, idén egyértelműen több hőségnapra számíthatunk, mint 2023-ban.

Néhány napon akár a 40 fokot is átlépheti a hőmérséklet, sőt a hazánkban eddig mért legmagasabb hőmérséklet rekordja (41,9 °C, Kiskunhalas, 2007) is veszélybe kerülhet.

Csapadék tekintetében szélsőségesebb, szárazabb viszonyok várhatók a nyár folyamán az elmúlt évhez képest.

Emellett tovább erősíti a szélsőséges meleg esélyét az, hogy a 11 éves napfoltciklus a maximumához közelít, ilyenkor pedig a Napból kissé több sugárzás éri Földünket.

Mi az az El Nino?

A kutatók előrejelzése szerint nemcsak itthon lesz szélsőségesen meleg a 2024-es év, hanem 90 százalék az esélye annak, hogy a globális felszíni átlaghőmérséklet megdönti a 2023-ban felállított történelmi rekordot. A tendencia minden esetre a rekord felé mutat, hiszen a Kopernikusz adatbázis szerint 2024 januárja volt a legmelegebb január világszerte, a felszíni levegő átlagos hőmérséklete 0,70 °C-kal haladta meg az 1991-2020 januári átlagot, és 0,12 °C-kal haladta meg az előző legmelegebb januári hőmérsékletet, amely 2020-ban volt.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top