Connect with us

Sztori

Megszállta Felcsútot a Moszad és a TEK: drónok, kamerák és titkos ügynökök mindenhol

A világ jelenleg talán legjobban őrzött futballistái rúgják a bőrt a felcsúti Pancho Arénában.

Nem bajnoki trófeát birtokló együttestől van szó, sokkal sajnálatosabb esemény, hogy az izraeli labdarúgó-válogatott – tekintettel az országot sújtó háborús helyzetre – idegenben, jelesül egy magyar pályán kényszerül hazai meccseit lejátszani.

Ez az oka, hogy Felcsút légterét rendőrségi helikopterek zaja veri el, kamerák kerültek a stadionhoz vezető útvonal számos villanyoszlopára, s a terrorelhárítás emberei, valamint az izraeli titkosszolgálat ügynökei járják az alig 1500 lakosú települést, akiket azonban az avatatlan, de talán még az avatottabb szemek sem igazán tudnak felfedezni.

A Blikk munkatársai a helyszínen győződtek meg arról, hogy a sportolók biztosítását nem bízták a véletlenre. Nem véletlenül, hiszen a hírek szerint már saját hazájukban is azzal fenyegettek a Hamász terroristái, hogy rakétával támadják őket, külföldi utazásukhoz, minden egyes játékos mellé az izraeli titkosszolgálat, a Moszad embereit jelölték ki védelemként.

– Azért játszunk itt, mert más csapatok nem akarnak Izraelbe jönni, mivel most sajnos háborúban állunk – mondta Izrael magyarországi nagykövete, Jakov Hadas-Handelsman. Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szoros kapcsolata, valamint Orbán futball iránti elkötelezettsége szerepet játszott abban, hogy Felcsútra esett a választás. De itt is kiemelten kell foglalkozni a biztonság kérdésével – tette hozzá.

A hazai terrorelhárítók kiemelt feladatként kezelik az izraeli csapat két egymást követő mérkőzését, az elmúlt napokban szinte észrevétlenül megszállták a települést, és ezúttal nem Orbán Viktor kormányfő háza a legvédettebb objektum, nem állt előtte egyetlen autó sem. A stadionra és környékére koncentrálják erőiket a hatóságok.

– Ilyet még nem láttam. Látják ott a lenti fasort a patak mellett? Arra sétáltam kedden, helikopter körözött a magasban. Megfigyelő drónokat is lehetett látni. Bárki megmozdul, vagy félre áll a környéken, pillanatok alatt körbeveszik a rendőrök – mesélte munkatársunknak Lóránt. Hozzátette, a stadionhoz közeli utcák villanyoszlopaira profi kamerákat szereltek fel. -Ennél nagyobb biztonság még nemigen volt Felcsúton – kommentálta nevetve.

Lóránt megmutatta munkatársainknak, hogy hol találkozott rendőrökkel, merre látott helikoptert és drónokat Fotó: Zsolnai Péter„Arra sétáltam kedden, helikopter körözött a magasban” / Fotó: Zsolnai Péter

A stadiont övező erdősávok mentén mi is láttuk messziről a fák lombjai alá behúzódó mikrobuszokat. Egy fotót készíteni álltunk félre, s épp, ahogy riportalanyunk pár perccel korábban ecsetelte, még élességet sem volt ideje állítani fotósunknak, a földútról máris mellénk hajtott egy rendőrségi jármű.

Hatalmas géppisztoly lógott a kiugró rendőrök vállán. Az igazolványok, az autónk is pillanatok alatt bekerült az ellenőrző rendszerbe, szerencsére mindent rendben találtak.

– Tudom, hogy a munkájukat végzik. De ha elfogadnak egy jó tanácsot, itt most ne nagyon próbáljanak bejutni olyan helyekre, ahova nincs belépési engedélyük – jegyezte meg jó szándékkal a rangidős járőr.

Ilyen térfigyelő kamerából többet is felszereltek a település útjai mellé Fotó: Zsolnai PéterÓriási a készültség Felcsúton / Fotó: Zsolnai Péter

Az aréna bejáratainál mégsem látunk fegyveres biztonságiakat. Őrök persze ácsorognak, ruhájukat rikító mellény fedi, héber felirattal. Készségesen eligazítanak, mint mondják, este várják a közönséget.

Azt már egy közelben lakótól tudjuk meg, hogy a beléptetést ezúttal a TEK emberei végzik. – Teljes lesz a motozás. Előre szóltak, hogy aki gépkocsival érkezik, az számíthat az autója átvizsgálására is. Az izraeli csapat játékosainak mozgásáról viszont itt senki nem beszél. Állítólag a faluban szállásolták el őket, de ne kérdezze, hol vannak. Sétálgatásról, vásárolgatásról szó nem lehet – közli a buszra várakozó Zoltán sejtelmesen.

– Hozzám nem jöttek, nem tartottak semmiféle eligazítást, ám a helyiek közül sokat megkerestek. Az iskolákban például elmaradnak a testnevelési órák ezekben a napokban. A parkoló autókat is ellenőrizték – árulta el egy fiatalember a közeli üzletnél, kérve, hogy nevét ne írjuk le.

– Itt nincsenek páncélozott járművek, golyóálló mellényes katonák. Lehet, hogy nincs látványos jele, de tudjuk, hogy ezekre a napokra tele van a község rendőrökkel és ügynökökkel. Higgye el, szinte a zsigereimben érzem, hogy figyelnek, s nagyon remélem, nem is próbálkozik itt senki semmivel – mondta a fiatalember.

Blikk.hu

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top