Connect with us

Sztori

1 perce érkezett:Decembertől ennyivel nő a minimálbér

Hollik István: Már decemberben 15 százalékkal nő a minimálbér

A politikus által hivatkozott cikk a garantált bérminimum 10 százalékos emelését is tényként kezeli, miközben a foglalkoztatáspolitikai államtitkár két nappal korábban azt mondta, ez még nem biztos.

Nem januárban, hanem már decemberben emelkednek a legkisebb keresetek, a minimálbér 15 százalékkal nő, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal – erősítette meg Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója a Facebookon a Mandiner információját.

Hollik csak a minimálbérről posztolt, a kommentben hivatkozott cikk azonban a garantált bérminimum 15 százalékos emelését is tényként kezeli.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelő államtitkár két nappal korábban az M1 műsorában azt közölte, a minimálbér 15 százalékos emelését mindhárom fél, a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók képviselői elfogadják, leginkább a garantált bérminimum 10 százalékos emelését övezi még vita.

A Mandiner szerint a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány a háromoldalú bérmegállapodást várhatóan csak november második felében véglegesítik, a legfontosabb pontokról már megegyeztek a felek.

Ez azt jelentené, hogy 2023 decemberétől

  • a minimálbér összege bruttó 232 000 forintról 266 800 forintra emelkedik. A kedvezmények nélkül számolt nettó összege 154 300 forintról 177 500 forintra nő,
  • a garantált bérminimum összege bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra, nettó 197 100 forintról 216 800 forintra nő.

Egy korábbi javaslat szerint szó volt egyszeri, százezer forintos, adómentes béren kívüli juttatásról is, amelyet a munkaadók év végéig adhatnának, de ezt a kormány lényegében elvetette.

Czomba szerint vállalkozói oldal még vár a harmadik negyedéves GDP-adatokra. Ezt majd november közepén teszi közzé a KSH, ehhez kötik a bérmegállapodást.

A két legkisebb kereset közül mára a garantált bérminimum a fontosabb. A minimálbért 250 ezren kapják itthon, míg a garantált bérminimumot közel 800 ezren.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top