Connect with us

Sztori

Fontos döntést közölt az óraátállításról Gulyás Gergely: nincs tovább, itt a szavazás eredménye

Fontos döntést közölt az óraátállításról Gulyás Gergely: nincs tovább, itt a szavazás eredménye

Holnap ilyenkor már a téli időszámítás szerint élünk.

Olvasóink többsége örökre meg akar szabadulni a félévente történő óraátállítástól, és még a kormány is felemelte a szavát ellene. De miért van ez rossz hatással az egészségünkre, és melyik időszámítás maradjon örökre?

Amint azt a legtöbb magyar pontosan tudja, október utolsó vasárnapján, azaz ezen a hétvégén ismét jön az őszi óraátállítás, vagyis holnap hajnalban az óráinkat hajnali háromról kettőre kell állítani.

Persze a legtöbb elektronikus eszközünk, például a számítógépünk, telefonunk vagy okosóránk ezt magától is megteszi, ám azért marad feladat így is. De a gyakorlati teendőkön túl számos kérdést is felvet még az óraátállítás intézménye.

Az óraátállítás eltörléséről már hosszú évek óta komoly vita folyik, még a nagypolitika is felkapta. Az Európai Unió néhány évvel ezelőtt 2021-re tűzte ki a tagállamok számára azt az időpontot, amire el kell fogadni egy törvényt az óraátállítás meghagyásáról vagy eltörléséről. Ez azonban még mindig nem jelenti azt, hogy változás lenne: az Unió össze akarja várni a tagállamok álláspontját, hogy egységes döntést hozhasson. A döntés tehát már inkább politikai természetű, és már több éve csúszik, amiért persze az időközben kitört koronavírus is felelős.

Gulyás: a kormány eltörölné

Mivel az időpont itt van a nyakunkon, az őszi óraátállítás téma volt az e hét szerdai kormányinfón is. Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta: a magyar kormány az óraállítás eltörlése mellett van, de az Unió egységesség melletti kiállása lassítja a folyamatot.

Ha ilyen döntés születne, akkor támogatnánk, hogy csak nyári időszámítás legyen

– fogalmazott a kérdésre a miniszter.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top