Connect with us

Sztori

MOST JELENTETTÉK BE: Jön az új CSOK, 50 MILLIÓT is kaphatnak a gyermekesek

MOST JELENTETTÉK BE: Jön az új CSOK, 50 MILLIÓT is kaphatnak a gyermekesek

Szokatlan időpontra, szerdán kora estére hirdettek kormányinfót, azon ráadásul a szokásos páros, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett Csák János kulturális és innovációs miniszter is részt vesz.

Mivel Csákhoz tartoznak a családtámogatások, az előzetes várakozások arról szóltak, hogy bejelenthetik a nagyvárosi lakásvásárlásokat segítő, CSOK Plusznak nevezett, bár az előző CSOK-hoz képest visszalépést jelentő támogatási programot (részben ez a várakozás több mint 3 százalékkal emelte az OTP árfolyamát a tőzsdén).

A miniszter bejelentette: az 5000 fő fölötti településeken CSOK+ néven új kamattámogatott hiteleket vezetnek be.Ennek főbb jellemzői:

  • Gyerekszámtól függően 15, 30, illetve 50 millió forintos összegű kölcsönt lehet majd felvenni. (Aki például egy gyermek mellé kettőt vállal, az 50 milliót igényelhet.)
  • Szigorítás, hogy csak házasok vehetik fel, mondta el egy kérdésre Csák miniszter.
  • Szintén szigorítást jelent, hogy csak vállalt gyermekre lehet az új CSOK-ot igényelni, meglévőkre már nem, mondta el egy másik kérdésre. A gyerekek számánál viszont figyelembe veszik a már meglévő gyerekeket is.
  • A támogatott hitelkamat 3 százalék, a választható futamidő 10 és 25 év között lesz, a kamat a futamidő végéig garantáltan 3 százalék lesz.
  • Az első lakás vásárlásra 10 százalékos önerő is elég lesz, egyébként 20 százalékos önerő kell majd.
  • A hitelt csak lakásvásárlásra lehet fordítani, telek vásárlására nem.
  • A 40 év alatti, illetve az igazoltan legalább 12 hetes terhes nők vehetik igénybe a CSOK-ot.
  • Ingatlanvásárlás esetén 80 millió forint, aki lakást cserél vagy bővít, annál 150 millió forint lehet az értékhatár.
  • Az első évben csak a tőkét kell törleszteni. Ha megszületik a gyermek, akkor a hitelfelvevők egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek. A második gyermek, majd minden további gyermek megszületése esetén a tőkéből 10-10 millió forintot elengednek.

A miniszter egy kérdésre azt mondta, november közepére lesznek készen a részletszabályok. Az új CSOK-ot január elsején vezetik be, „hogy mindenkinek legyen ideje felkészülni”. Arról is beszélt, hogy mióta 2015-ben bevezették a CSOK-ot, azt 233 ezer család vette igénybe, 754 milliárd forint ment el erre.

Annak nincs felső határa a költségvetésben, hogy mennyit szán erre az állam. Több részletet, különleges élethelyzetet firtató kérdésnél viszont azt mondták, hogy erről majd a később megjelenő részletszabályok rendelkeznek majd.

Arra a kérdésre, hogy mekkora árfelhajtó hatással számolnak, Csák János azt mondta: nem számolnak árfelhajtó hatással. „A 80 milliós ár realista szám”, a miniszter „mint közgazdász” nem hiszi, hogy „ez felhajtja az árakat”.

 

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top