Connect with us

Sztori

Szenzáció: Karikó Katalin után újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat!

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapják. Kutatócsoportjuk elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust és használta fel az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére, megalapozva az attofizika tudományát.

Magyar születésű tudósok közül eddig négyen kaptak fizikai Nobel-díjat. 1905-ben a Németországban dolgozó Lénárd Fülöp „a katódsugaras vizsgálatokra alapozott atommodelljéért (dinamida)”, 1963-ban az Egyesült Államokban élő Wigner Jenő „az atommagok és az elemi részek elméletének fejlesztéséért, kivált az alapvető szimmetriaelvek felfedezéséért és alkalmazásáért”, 1971-ben a Nagy-Britanniában élő Gábor Dénes „a holográfiai módszer felfedezéséért és fejlesztéséhez való hozzájárulásáért”, idén pedig Krausz Ferenc csatlakozott hozzájuk.

A fizikai Nobel-díjat 1901 óta 117. alkalommal ítélték oda, hat alkalommal, töbekk között a lengyel-francia Marie Curie kapott fizikai Nobel-díjat 1903-ban. Marie Curie több szempontból is rekorder: ő volt az első nő, aki Nobel-díjat kapott (férjével, a francia Pierre Curie-vel megosztva), a kitüntetés történetében ők az első Nobel-díjas házaspár is. Marie Curie 1911-ben a kémiai Nobel-díjat is elnyerte, ezzel ő az egyetlen, aki két tudományágban is kiérdemelte az elismerést.

Cikkünk frissül. 

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top